Sałatka z soczewicy - przepis składniki i przygotowanie

Zawiera wiele składników - np. ziemniaki, groszek, marchewkę i jajka!
Weronika Kwaśniak / 25.03.2015 06:26
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka z soczewicy - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  •  3 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • pietruszka
  • pół selera
  • 10 dag zielonej soczewicy lub soczewica z puszki
  • puszka zielonego groszku
  • 3 kiszone ogórki
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • szczypiorek
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na wielkanocną sałatkę z soczewicy!

  1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler wyszoruj, opłucz, ugotuj.
  2. Wystudź, obierz, pokrój w niewielką kostkę.
  3. Soczewicę opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na pół godziny.
  4. Gotuj w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka.
  5. Odsącz, wystudź.
  6. Groszek odsącz.
  7. Ogórki pokrój w kostkę, jajka i szczypiorek posiekaj.
  8. Rozdrobnione składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, połącz z majonezem.

Zobacz inne przepisy na sałatki:

DRUKUJ PRZEPIS