Przetwory z moreli nie cieszą się wielką popularnością - uprawa tych owoców w Polsce sprawia niemałe trudności - o ile samo drzewko morelowe jest dosyć odporne na mrozy, o tyle kwiaty często marnieją podczas wiosennych przymrozków.
Ale przecież morele można kupić również na lokalnym targu czy niewielkim bazarku. Jeśli planujesz robić przetwory, owoce powinny być mocno wybarwione i jędrne - najczęściej sezon dojrzewania przypada na miesiące wakacyjne.
Jakie przetwory można zrobić z moreli?
Przetwory z moreli są niezwykle aromatyczne. Najczęściej robimy z nich dżemy, konfitury i powidła. Co ciekawe, wcale nie jest powiedziane, że muszą być przygotowane na słodko.
Morele doskonale komponują się z pieprzem, ostrą papryką i imbirem - wytrawne przetwory będą niezastąpionym dodatkiem do pieczonego schabu lub kaczki, ale mogą też stanowić samodzielne smarowidło do kanapek.
Co jeszcze można zrobić z moreli? Aromatyczne sosy, gęste przeciery, morele w syropie i nalewki. Morele do przetworów najczęściej obieramy ze skórki.
Przepis na wytrawną konfiturę z moreli
Składniki:
- 1 kg moreli,
- 1 kwaśne jabłko,
- 1 czerwona cebula,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka świeżego imbiru,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- skórka z cytryny,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 100 ml octu jabłkowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Morele umyj, usuń pestki i pokrój w ćwiartki.
- Jabłko pokrój w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej olej, dodaj owoce, zasyp je cukrem i smaż do momentu aż zmiękną.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż czerwoną cebulę. Gdy się zeszkli dodaj imbir i płatki chili. Smaż jeszcze chwilę i dodaj do owoców.
- Całość duś pod przykryciem przez około 15 minut.
- Jeszcze gorącą konfiturę z moreli przełóż do słoików.
fot. Adobe Stock
Przetwory z moreli bez cukru
Jeśli dbasz o linię albo z powodu zdrowotnych nie chcesz dosładzać domowych przetworów, możesz zupełnie zrezygnować z cukru - morele same w sobie są wystarczająco słodkie.
Przepis na przecier z moreli bez cukru
Składniki:
- 1,5 kg dojrzałych moreli,
- 1 szklanka wody.
Sposób przygotowania:
- Morele umyj, obierz ze skórki, pozbądź się pestek i pokrój na ćwiartki.
- W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj owoce i gotuj pod przykryciem około 20 minut.
- Odlej wodę a morele zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Jeszcze ciepły przecier przełóż do słoików i pasteryzuj około 15 minut.
- Tak przygotowane przetwory z moreli bez cukru, sprawdzą się jako dodatek do drożdżowego ciasta albo pieczonych mięs.
Przepisy na przetwory z moreli: