Pietruszka to nie tylko warzywo, które możemy wykorzystać do przygotowania bulionu czy sałatki. To także popularna i kochana na całym wiecie przyprawa, dzięki której dania zyskują wspaniały smak. Jeśli też uwielbiasz smak natki i korzenia pietruszki, zobacz, jak je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.
Spis treści:
Pietruszka: przepis na pesto
Pesto z pietruszki to alternatywa dla klasycznego pesto bazyliowego. Ma zupełnie inny smak, ale pasuje do wielu dań makaronowych. Sprawdza się także jako dodatek do kanapek czy kotletów.
Składniki:
- duży pęczek natki pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- ząbek czosnku,
- garść orzechów i pestek,
- opcjonalnie 2 łyżki startego twardego sera (parmezanu lub grana padano).
Sposób przygotowania:
- W misie blendera umieść umytą i posiekaną pietruszkę. Czosnek przeciśnij przez praskę albo zmiel w moździerzu. Dodaj do miski z pietruszką i zasyp szczyptą soli.
- Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie zmiel całość blenderem do konsystencji gęstej pasty. Jeśli będzie za gęsta, możesz dodać jeszcze łyżkę lub dwie oliwy.
- Gotowe pesto z pietruszki dopraw do smaku, dodaj posiekane orzechy i pestki, a następnie wymieszaj z odrobiną sera.
fot. Pietruszka: przepisy (tu: pesto)/Adobe Stock, fascinadora
Pietruszka: przepis na zupę-krem
Zarówno korzeń pietruszki, jak i natkę, możesz wykorzystać do przygotowania aromatycznej zupy, która ma niepowtarzalny smak.
Składniki:
- ok. 450 g korzenia pietruszki (waga przed obraniem),
- 800 g ziemniaków,
- 2 duże cebule lub 3 średnie,
- łyżka masła,
- kilka listków laurowych,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- sól i pieprz,
- pół łyżeczki kurkumy,
- łyżka majeranku,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij ją na odrobinie masła, tak aby zmiękła i lekko się skarmelizowała. Pamiętaj, aby jej nie przypalić, bo wtedy zupa może być gorzka.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka razem z pietruszką i podsmażoną cebulą. Zalej wodą (ok. 2 cm powyżej powierzchni warzyw), dodaj ziele angielskie i listki laurowe, a następnie zagotuj.
- Kiedy warzywa zmiękną, wyłów przyprawy, zupę lekko przestudź, a następnie zmiksuj na gładko.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, a dla koloru dodaj do zupy pietruszkowej odrobinę kurkumy. Zamieszaj lub jeszcze raz zblenduj.
fot. Pietruszka: przepisy (tu: zupa-krem)/Adobe Stock, SerPhoto
Pietruszka: przepis na sos do kotletów lub placków
Aromatyczny, zielony sos pietruszkowy to doskonały dodatek do dań mięsnych czy warzywnych. Świetnie pasuje do kotletów mielonych albo jaglanych placuszków.
Składniki:
- garść natki pietruszki,
- średnia cebula,
- łyżka masła,
- sól i pieprz,
- 100 ml śmietanki 30%.
Sposób przygotowania:
- Pietruszkę umyj, osusz lekko i posiekaj na drobno. Łyżkę odłóż do dekoracji, a resztę wrzuć do misy blendera. Dodaj śmietankę oraz przyprawy.
- Cebulę lekko zeszklij na maśle, a następnie dodaj do misy. Zblenduj całość na gładką masę. Udekoruj natką pietruszki.
- Podawaj z prażonymi ziarnami słonecznika.
fot. Pietruszka: przepisy (tu: sos z natki)/Adobe Stock, nblxer
Pietruszka: przepis na pastę kanapkową z korzenia pietruszki
Pasta kanapkowa z korzeniowych warzyw to świetna alternatywa dla klasycznych serków białych czy sklepowych past.
Składniki:
- 400 g korzenia pietruszki,
- 500 ml mleka lub napoju roślinnego,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- średnia cebula,
- łyżka rozmarynu,
- łyżka tymianku,
- sól i pieprz,
- garść posiekanych orzechów i pestek.
Sposób przygotowania:
- Pietruszkę umyj i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka i zalej mlekiem. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10 minut, pilnując, aby mleko nie wykipiało.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie zeszklij ją na maśle, uważając, aby się nie przypaliła. Odłóż do wystudzenia.
- Ugotowaną pietruszkę wyjmij z garnka i przełóż do misy blendera. Dodaj olej rzepakowy, przyprawy, a następnie zmiksuj na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę mleka.
- Na koniec dodaj posiekane orzechy i pestki. Całość wymieszaj i przełóż do słoika. Podawaj z ulubionymi warzywami, kiełkami i przyprawami.
fot. Pietruszka: przepisy (tu: pasta kanapkowa)/Adobe Stock, Alena Kos
Zobacz także inne przepisy z wykorzystaniem pietruszki: