Przepis Magdy Gessler: zupa z dyni

Przepis z książki Magdy Gessler "Kuchnia moja pasja"!

Zupa z dyni Magdy Gessler
fot. Fotolia

Składniki na zupę z dyni Magdy Gessler:

  • duża dorodna dynia
  • bagietka
  • pół litra śmietany kremówki
  • pół kilo sera gruyera lub radamera
  • litr bulionu z kurczaka
  • gałka muszkatołowa

Zupa z dyni Magdy Gessler:

  1. Z dyni wybieramy cały miąższ i pestki. Ten miąższ kroimy na kwadraty.
  2. Bagietkę i ser również kroimy w kostkę. W wydrążonej dyni układamy warstwami bagietkę, miąższ z dyni i ser. Całość dania zalewamy śmietaną.
  3. Dynię przykrywamy i wstawiamy do pieca. Pieczemy 2 godz. w około 180° do momentu, aż dynia będzie miękka.
  4. Wszystko ze środka wyjmujemy i miksujemy.
  5. Dodajemy litr bulionu z kurczaka i gałkę muszkatołową do smaku lub odrobinę pieprzu cayenne. To jest ostra, fajna zupa. Można ją też robić w garnku lub naczyniu żaroodpornym.
Na zlecenie Edipresse - Magda Gessler, "Kuchnia moja pasja" , Edipresse Książki, 2005

Zobacz inne przepisy z dynią:

Publikacja:
Redaktor: Kuchnia, Dom
Oceń 4,33 / 6 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Redakcja poleca
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: