Zupa z dyni Magdy Gessler

Przepis z książki Magdy Gessler "Kuchnia moja pasja".

Zupa z dyni Magdy Gessler
fot. Fotolia

Składniki na zupę z dyni:

  • duża dorodna dynia
  • bagietka
  • pół litra śmietany kremówki
  • pół kilo sera gruyera lub radamera
  • litr bulionu z kurczaka
  • gałka muszkatołowa


Przygotowanie:


  1. Z dyni wybieramy cały miąższ i pestki. Ten miąższ kroimy na kwadraty. Bagietkę i ser również kroimy w kostkę. W wydrążonej dyni układamy warstwami bagietkę, miąższ z dyni i ser. Całość dania zalewamy śmietaną. Dynię przykrywamy i wstawiamy do pieca. Pieczemy 2 godz. w około 180° do momentu, aż dynia będzie miękka.
  2. Wszystko ze środka wyjmujemy i miksujemy. Dodajemy litr bulionu z kurczaka i gałkę muszkatołową do smaku lub odrobinę pieprzu cayenne. To jest ostra, fajna zupa. Można ją też robić w garnku lub naczyniu żaroodpornym.
Magda Gessler, "Kuchnia moja pasja" , Edipresse Książki, 2005

Edipresse Polska S.A.
Oceń artykuł 3 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Pieczeń rzymska z jajkiem