Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- dynia makaronowa
- kilka bardzo dojrzałych pomidorów
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- pęczek bazylii
- sól
- pieprz
- cukier
- prażone pestki dyni
- starty ser żółty
- oliwa
Przygotowanie:
Zobacz przepis na spaghetti z dyni!
- Dynię ugotuj w całości w dużym garnku (przez około 40 minut).
- Ugotowaną przekrój na pół, wyjmij gniazdo nasienne i porozdzielaj miąższ, który zbudowany jest z cienkich nitek.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj pokrojone drobno pomidory i czosnek.
- Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
- Posiekaj bazylię i dodaj pod koniec gotowania.
- Na gotowy sos przełóż "makaron" dyniowy, zamieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj (makaron z dyni jest bardzo jędrny i nie rozpada się szybko).
- Podawaj z serem, oliwą, posypany pestkami.