Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- pół dobrego, dojrzałego mango
- 2 marchewki
- jabłko
- pomarańcza
Przygotowanie:
W książce Beaty Pawlikowskiej pod tytułem "Soki i koktajle świata" znajdziecie mnóstwo ciekawych przepisów! Zobaczcie jeden z nich!
- Mango umyj.
- Przekrój je nożem wzdłuż (dookoła pestki).
- Chwyć w dłonie obie połówki owocu i przekręć je w odwrotne strony - w ten sposób odczepisz je od pestki.
- Przekrój połowy na ćwiartki. Dzięki temu łatwo wyjmiesz pestkę.
- Chwyć ćwiartkę mango za dwie końcówki i palcami wywróć miąższ na drugą stronę, tak żeby skórka była wklęsła, a żółty miąższ wypukły.
- Teraz łatwo odkleisz miąższ od skórki.
- Pomarańczę obraną z zewnętrznej, pomarańczowej skórki, pokrój na ósemki.
- Umyte jabłko pokrój na ósemki razem ze skórką.
- Marchewki obierz, umyj, pokrój na kawałki.
- Zrób sok w wyciskarce, dodając składniki na przemian, żeby wzajemnie się przenikały.
Więcej świetnych przepisów Beaty Pawlikowskiej znajdziecie w książce "Soki i koktajle świata" (wydawnictwo Edipresse Książki) - już w sprzedaży!
Zobacz też kilka przepisów na pierogi:
Pieczone pierogi ze szpinakiem
Pierogi ze śliwkami
Pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi litewskie z kaszą
Pierogi z bananami