Jak zrobić polewę czekoladową?

Nie kupuj gotowej polewy w sklepie. Zrób ją sama!

Jak zrobić polewę czkoladową?
fot. Fotolia

Nie musisz kupować gotowej polewy czekoladowej, bo łatwo zrobisz ją sama. Do rondelka włóż 10 dag pokrojonego na kawałki masła, pół szklanki cukru pudru, po 3 łyżki kakao i wody. Mieszając, całość podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Polewę gotuj jeszcze minutę, by zgęstniała.

Co warto wiedzieć o polewie czekoladowej?


  1. Polewa czekoladowa przedłuża świeżość wypieków i sprawia, że dłużej pozostają wilgotne.
  2. Aby otrzymać błyszczącą i nie kruszącą się glazurę, do gorącej gotowej lub własnej roboty polewy dodaj łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody. Całość wymieszaj, przestudź, posmaruj nią wierzch i boki ciasta lub tortu.
  3. Aby polewa czekoladowa nie wsiąkała w ciasto, posmaruj je najpierw cienką warstwą podgrzanej marmolady lub dżemu.

Przyjaciółka
Oceń artykuł 8 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Gość2013.05.23 15:25
Nie lubię polewy z ciemnej czekolady... macie przepis na białą?
Gość2013.05.23 15:24
Czy można zrobić polewę czekoladową z gorzkiej czekolady?
Gość2013.05.23 15:24
Polewa czekoladowa pasuje do praktycznie wszytskich typów ciast biszkoptowych
Raport specjalny