Jak zrobić polewę czekoladową?

Nie kupuj gotowej polewy w sklepie. Zrób ją sama!

Jak zrobić polewę czkoladową?
fot. Fotolia

Nie musisz kupować gotowej polewy czekoladowej, bo łatwo zrobisz ją sama. Do rondelka włóż 10 dag pokrojonego na kawałki masła, pół szklanki cukru pudru, po 3 łyżki kakao i wody. Mieszając, całość podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Polewę gotuj jeszcze minutę, by zgęstniała.

Co warto wiedzieć o polewie czekoladowej?


  1. Polewa czekoladowa przedłuża świeżość wypieków i sprawia, że dłużej pozostają wilgotne.
  2. Aby otrzymać błyszczącą i nie kruszącą się glazurę, do gorącej gotowej lub własnej roboty polewy dodaj łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody. Całość wymieszaj, przestudź, posmaruj nią wierzch i boki ciasta lub tortu.
  3. Aby polewa czekoladowa nie wsiąkała w ciasto, posmaruj je najpierw cienką warstwą podgrzanej marmolady lub dżemu.

Oceń 5,00 / 8 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Redakcja poleca
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: