Składniki:
Ciasto:
- 4 duże jajka
- 4 czubate łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Masa:
- 15 dag białej czekolady
- szklanka kremówki
- 4 czubate łyżki sera mascarpone
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- łyżeczka prawdziwego ekstraktu z wanilii
- miąższ z połowy laski wanilii
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto na przekładańca: żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubij na pianę, 1/2 dodaj do masy żółtkowej i lekko wymieszaj. Do masy przesiej połowę suchych składników i lekko wymieszaj. Dodaj resztę piany i suchych składników. Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę i piecz w 180 st. do suchego patyczka. Ostudź i przekrój na 3 blaty.
- Czekoladę rozpuść na parze. Kremówkę ubij na sztywno. Ser utrzyj z cukrem, miąższem i ekstraktem z wanilii. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody, rozpuść na parze i przestudź. Ser wymieszaj z kremówką i czekoladą. Dodaj żelatynę. Blaty przełóż kremem w formie. Lekko obciąż i chłodź 2 godz.