Składniki na 16 porcji ciasta:
- 50 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- 5 dag masła
- 75 dag śliwek węgierek
Na kruszonkę:
- po 10 dag masła, mąki i cukru
Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką:
- Drożdże wkrusz do ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i cukru, rozmieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Jajka ubij z cukrem, dodaj do mąki razem z rozczynem, zagnieć ciasto.
- Dodaj roztopione masło, zagniataj, aż ciasto zacznie odstawać od dłoni. Uformuj z niego kulę, oprósz mąką, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
- Śliwki umyj, osusz, przekrawaj na pół, usuń pestki.
- Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dużą, prostokątną formę.
- Na wierzchu ułóż owoce, odstaw do wyrośnięcia.
- Zrób kruszonkę: z masła, mąki i cukru zagnieć ciasto, pokrusz je w palcach, posyp placek ze śliwkami.
- Piecz ok. 50 min w 190 st. C.
Pyszne ciasta - forum >>
Zobacz też przepis w formie video - owoce pod kruszonką:
Sprawdź inne przepisy na ciasta:
Karpatka z kremem - przepis
Ucierane ciasto z malinami - przepis
Ciasto jogurtowe z galaretką - przepis
Ucierane ciasto z malinami - przepis
Ciasto jogurtowe z galaretką - przepis