Strudel śliwkowy fot. STOCKFOOD/FREE

Strudel śliwkowy - przepis

Babciny zawijaniec z węgierkami i migdałami
/ 18.07.2013 11:02
Strudel śliwkowy fot. STOCKFOOD/FREE

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli 
  • 3 łyżki masła
  • 50 dag śliwek bez pestek
  • 5 dag obranych i grubo posiekanych migdałów
  • kieliszek śliwowicy
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu

Sposób wykonania:

  1. Z mąki, oleju, jajka, szklanki przegotowanej letniej wody i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na pół godziny, żeby odpoczęło.
  2. Połówki śliwek wymieszać z migdałami i śliwowicą.
  3. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką ściereczce i rozciągnąć dłońmi.
  4. Masło stopić w rondelku. Połową posmarować ciasto. Posypać śliwkami, cukrem i cynamonem.
  5. Za pomocą ściereczki zwinąć strudel. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować resztą masła. Piec 20 min w temp. 225 st. C.

Pyszne ciasta - forum >>