Do przygotowania domowego octu jabłkowego najlepiej użyć jabłek ekologicznych, o których wiemy, że nie była przy nich stosowana chemia, np. popularnych papierówek czy antonówek. Najlepszy ocet jabłkowy uzyskasz z odmian późniejszych, które są bardziej esencjonalne i słodsze.
Po wstawieniu butelek octu jabłkowego do spiżarni, zaglądaj do nich - jeśli były zbyt wcześnie zakręcone, może gromadzić się w nich gaz. Szczególnie na początku warto odkręcać nakrętkę, by całe powietrze mogło wydostać się na zewnątrz.
Spis treści:
- Przepis na domowy ocet jabłkowy
- Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek? Przepis
- Ocet jabłkowy - dlaczego warto stosować?
- Jak wygląda zepsuty ocet jabłkowy?
Przepis na domowy ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy z przepisu babci. To staropolski podstawowy przepis na ocet jabłkowy, który zawsze się udaje.
Składniki:
- 2 kg jabłek,
- 1 l wody (tyle, by po dodaniu do słoika zostało trochę miejsca w naczyniu),
- 5 łyżeczek naturalnego miodu lub cukru (ilość cukru zależy od kwaśności jabłek - jeśli są słodkie, dodaj 1 łyżkę na 1 l wody).
Sposób przygotowania:
- Przygotuj zalewę: wlej wodę do garnka, dodaj miód lub cukier i zagotuj. Zdejmij z ognia i zostaw do wystudzenia.
- Jabłka umyj, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na cienkie plasterki i włóż do wyparzonego szklanego naczynia (np. słoika).
- Następnie jabłka zalej zalewą i zakryj papierem lub kawałkiem lnianej/bawełnianej ściereczki i zostaw w ciepłym miejscu (uwaga na muszki owocówki, które są amatorkami takiej zalewy!)
- Pamiętaj, by w tym czasie fermentujący płyn, co jakiś czas zamieszać.
- Po 2-3 dniach pojawi się piana - gdy piana zacznie znikać, a owoce brązowieć i przestaną wypływać na wierzch, przefiltruj jabłkowy płyn do garnka przez sitko.
- Umyj słój i wlej ponownie odlany płyn. Nałóż ściereczkę i ustaw w ciemnym, ciepłym miejscu. Teraz rozpocznie się fermentacja octowa.
- Po 3-4 tygodniach powinna zacząć się tworzyć zawiesina o złotym kolorze. Gdy jabłkowy płyn zacznie pachnieć octem, to znak, że ocet jabłkowy domowej roboty jest gotowy.
- Wyjmij matkę octową, a ocet rozlej do ciemnych, szklanych butelek.
- Ocet jabłkowy przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
fot. Adobe Stock, Madeleine Steinbach
Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek? Przepis
Składniki:
- obierki z około 20 jabłek,
- 1 l wody (tyle, by po dodaniu do słoika zostało trochę miejsca w naczyniu),
- 5 łyżeczek naturalnego miodu lub cukru.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania zalewy: zagotuj wodę z cukrem i wystudź.
- Obierki włóż do wyparzonego słoika, mocno je dociskając. Zalej całość syropem cukrowym, zakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
- Mieszaj codziennie przez następnych 7 dni. Następnie odciśnij roztwór i wyjmij obierki.
- Przelej do czystego słoika, nałóż ściereczkę i ustaw w ciemnym, ciepłym miejscu.
- Po około 4 tygodniach, gdy płyn jabłkowy zacznie pachnieć octem, ocet jest gotowy.
- Wyjmij matkę octową, a ocet jabłkowy przelej do mniejszych butelek.
- Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Ocet jabłkowy - dlaczego warto stosować?
Ocet jabłkowy jest z pewnością zdrowszy niż ocet spirytusowy lub kwasek cytrynowy, a ma takie samo zastosowanie. Jakie ma korzyści? Właściwości octu jabłkowego są bardzo szerokie. Reguluje poziom cukru we krwi, można stosować ocet jabłkowy na skórę w celu poprawy jej wyglądu, a także ocet jabłkowy na włosy, robiąc specjalne płukanki.
Jest jeszcze jedna, bardzo ważna i cenna właściwość octu - ocet jabłkowy na odchudzanie. Wykazano, że picie wody z octem jabłkowym pomaga spalać tłuszcz i hamować apetyt.
Jak wygląda zepsuty ocet jabłkowy?
Domowy ocet powinien mieć piękny, złocisty kolor i być idealnie klarowny. Oznaką zepsucia są plamki pleśni, najczęściej nieregularnie rozmieszczone w naczyniu.
Uwaga! Nie pomyl ich z matką octową, która tworzy się w drugiej fazie produkcji octu, czyli tzw. fermentacji octowej - plamki matki octowej są błyszczące, a pleśń matowa.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 22.10.2014 przez Weronikę Ulicz.
Czytaj także:
Sprawdź, jak zrobić idealne prażone jabłka do szarlotki Pieczone jabłka - idealny dietetyczny deser