Świąteczny obiad

Co podać gościom podczas wspólnego, świątecznego obiadu? Co powinno się naleźć na wigilijnym stole? Mamy kilka ciekawych podpowiedzi.

Obiad świąteczny
fot. Fotolia

Święta Bożego Narodzenia to w Polsce czas niezwykły. Kolędy, wspólne ubieranie choinki, obdarowywanie się prezentami… to wszystko sprawia, że Gwiazdka jest najbardziej wyczekiwanym momentem w roku. Ale to nie wszystko. Święta straciłyby wiele ze swojego czaru, gdyby nie były związane z masą wigilijnych potraw czy tradycji. Co podać rodzinie podczas wspólnego, świątecznego obiadu? Jak nie zapominając o tradycji zaskoczyć swoich gości? Przeczytaj nasze wskazówki.

Co podać na świąteczny obiad?

Potrawy wigilijne to jeden z najważniejszych punktów Świąt Bożego Narodzenia. Ich liczba – 12 – jest symbolem dwunastu apostołów. Ale nie tylko ilość potraw ma znaczenie. Równie ważne jest to, z jakich produktów przygotowane są posiłki. Według dawnych wierzeń, mają one moc, która przynosi szczęście w nadchodzącym roku. Kapusta ma na przykład życiodajną siłę, grzyby pomagają w kontaktach ze zmarłymi a mak zapewnia dobrobyt i płodność. Mimo że dziś podanie potraw skomponowanych z tych składników to raczej sprawa tradycji, warto zaserwować je na świątecznym stole.

Dania, które najlepiej sprawdzą się podczas Wigilii to z pewnością tradycyjne potrawy bezmięsne takie jak pierogi z kapustą i grzybami, śledzie w oleju z cebulką , karp w galarecie, barszcz z uszkami czy kapusta z grzybami. Mile widziane są również zupy grzybowe (np. kremy). Dla wielbicieli słodkości natomiast warto postawić na stole kutię z bakaliami, makaron z makiem i rodzynkami (zamiast kutii) czy kolorowe pierniczki.

W jakiej kolejności podawać dania wigilijne?

Dania wigilijne powinno podawać się w ustalonej kolejności. Na samym początku podajemy zupy np. barszcz z uszkami. W następnej kolejności stawiamy na stole inne cieple dania np. smażone ryby czy kapustę z grzybami. Każdy z domowników powinien spróbować wszystkich wigilijnych potraw. Dlatego po daniach ciepłych podajemy dania na zimno – śledzie w oleju, kompot czy kutię. Słodkie potrawy powinny pojawić się na samym końcu kolacji.

KW
Oceń artykuł 6 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Gość2012.12.07 15:02
O fuuuuu. łuska karpia! ble
Gość2012.12.06 09:53
Bardzo ciekawy artykuł - już nie mogę doczekać się Wigilii i Świąt :)
Gość2012.12.05 22:29
U mnie w domu robi się makiełki, najlepsze !
Raport specjalny