Składniki:
- 40 dag maku- 15 dag pszenicy
- 15 dag płynnego miodu
- 1 litr mleka
- mały kieliszek rumu
- po 5 dag kandyzowanych wisienek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej, orzechów włoskich, obranych migdałów, rodzynek, suszonych moreli i fig
- sok z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy
- plasterki pomarańczy lub mandarynki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Pszenicę dokładnie opłucz na sicie, zalej niegazowaną wodą mineralną, przykryj i odstaw na noc. Następnego dnia gotuj na maleńkim ogniu godzinę, aż pszenica zmięknie. Osącz na sicie i ostudź.
2. Mak opłucz, zalej gorącym mlekiem, gotuj około 20 min na wolnym ogniu, następnie bardzo dokładnie osącz na sicie. Zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, ew. zmiksuj blenderem. Kandyzowane wiśnie, skórkę pomarańczową i cytrynową, orzechy, migdały, rodzynki, morele i figi bardzo drobno posiekaj, włóż do miski, zalej rumem, po czym odstaw na 20 min.
3. Mak wymieszaj z pszenicą, bakaliami nasączonymi rumem i płynnym miodem. Dopraw do smaku sokiem
z cytryny i pomarańczy. Kutię odstaw na godzinę do lodówki, aby wszystkie smaki się ze sobą przegryzły. Salaterkę wyłóż plasterkami pomarańczy lub mandarynki. Nałóż przygotowaną kutię, udekoruj dowolnie, np. pokrojonymi świeżymi figami.
2. Mak opłucz, zalej gorącym mlekiem, gotuj około 20 min na wolnym ogniu, następnie bardzo dokładnie osącz na sicie. Zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, ew. zmiksuj blenderem. Kandyzowane wiśnie, skórkę pomarańczową i cytrynową, orzechy, migdały, rodzynki, morele i figi bardzo drobno posiekaj, włóż do miski, zalej rumem, po czym odstaw na 20 min.
3. Mak wymieszaj z pszenicą, bakaliami nasączonymi rumem i płynnym miodem. Dopraw do smaku sokiem
z cytryny i pomarańczy. Kutię odstaw na godzinę do lodówki, aby wszystkie smaki się ze sobą przegryzły. Salaterkę wyłóż plasterkami pomarańczy lub mandarynki. Nałóż przygotowaną kutię, udekoruj dowolnie, np. pokrojonymi świeżymi figami.