Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Barszcz:- 5–6 buraków
- pęczek włoszczyzny
- 3 łyżki koncentratu barszczu
- listek laurowy
- po 2–3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- szklanka soku wiśniowego
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- olej
- cukier
- sól
- pieprz
Uszka:
- 2 szklanki mąki
- jajko
- 6 dag suszonych grzybów
- cebula
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzechów włoskich
- łyżka posiekanej natki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Buraki ugotuj w łupinach, odcedź, obierz, zetrzyj. Grzyby na uszka opłucz, zalej wrzątkiem, mocz kilka godzin. Następnie ugotuj do miękkości. Wyjmij z wywaru, a ten zachowaj.
- Buraki i włoszczyznę umieść w garnku, zalej 2 l wody. Posól, dodaj ziele angielskie, pieprz i listek laurowy. Ugotuj wywar. Przecedź. Dodaj sok wiśniowy, koncentrat, wywar z grzybów, roztarty czosnek, majeranek oraz podsmażoną na oleju posiekaną cebulkę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
- Grzyby na uszka posiekaj i podsmaż na oleju razem z posiekaną cebulą. Wymieszaj z rodzynkami, posiekanymi orzechami, jajkiem i natką. Dopraw solą i pieprzem.
- Do mąki dolej taką ilość ciepłej wody, aby powstało elastyczne ciasto. Wyrób. Ciasto cienko rozwałkuj. Kieliszkiem wykrawaj małe kółeczka. Na każde nakładaj porcję farszu, składaj na pół, mocno zalepiaj brzegi formując pierożki. Zlepiaj ich przeciwległe końce, aby powstawały uszka. Gotuj w posolonym wrzątku 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z barszczem.