Składniki:
Farsz:- 1 kg kwaszonej kapusty
- 2 cebule
- 10 dkg suszonych grzybów
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Ciasto na pierogi:
- 35 dkg mąki
- jajko
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Namoczyć grzyby, a następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości.
2. Odciśniętą i pokrojoną kapustę zalać wywarem z grzybów i gotować pod przykryciem, aż będzie miękka. Odparować, dodać pokrojone w paski grzyby i zeszkloną na maśle cebulę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
3. Z mąki, jajka i soli zagnieść luźne ciasto, dolewając po trochu letniej wody. Podzielić na dwie części i każdą kolejno cienko rozwałkować. Wycinać krążki kieliszkiem do wina.
4. Na każdy krążek nałożyć łyżką farsz z kapusty z z grzybami, złożyć na pół i zacisnąć brzegi.
5. Gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Dogotować 3–4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową. Pierogi można też przysmażyć na oleju z masłem.
2. Odciśniętą i pokrojoną kapustę zalać wywarem z grzybów i gotować pod przykryciem, aż będzie miękka. Odparować, dodać pokrojone w paski grzyby i zeszkloną na maśle cebulę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
3. Z mąki, jajka i soli zagnieść luźne ciasto, dolewając po trochu letniej wody. Podzielić na dwie części i każdą kolejno cienko rozwałkować. Wycinać krążki kieliszkiem do wina.
4. Na każdy krążek nałożyć łyżką farsz z kapusty z z grzybami, złożyć na pół i zacisnąć brzegi.
5. Gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Dogotować 3–4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową. Pierogi można też przysmażyć na oleju z masłem.