Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- opcjonalnie do zaserwowania: łosoś, kwaśna śmietana.
Przygotowanie:
Placki Rosti to placki ziemniaczane, które są popularnym daniem w Szwajcarii. Można zaserwować je z pysznymi dodatkami, albo bez niczego - są tak pyszne i chrupiące, że ich smak z pewnością sam się obroni.
- 1 kg ziemniaków obierz, pokrój w zapałkę.
- Oprósz pokrojone ziemniaki solą, odstaw na 10-15 minut.
- Odciśnij z ziemniaków wodę.
- Ziemniaki oprósz pieprzem.
- Porcje ziemniaków odciskaj w dłoni i smaż z obu stron na rumiano, na mocno rozgrzanym oleju.
- Gotowe placki Rosti odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Możesz serwować je np. z łososiem wędzonym oraz kwaśną śmietaną.
Zobacz więcej przepisów na placki:
Placki z kaszy manny
Placki z patisona
Placki z batatów