1. Truskawkowy przecier bez cukru
Przygotowanie ok. 50 min * pasteryzowanie 25 min
Składniki na 2 słoiki po 250 ml przetworów z truskawek bez cukru:
- 1 kg dobrze dojrzałych, aromatycznych truskawek
Sposób wykonania przecieru:
- Truskawki przebierz, umyj, osącz, usuń szypułki. Włóż do emaliowanego rondla i mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż się rozgotują.
- Masę lej porcjami na plastikowe sito i przecieraj drewnianą pałką.
- Gorącym przecierem z truskawek bez cukru napełnij wyparzone słoiki. Zamknij, pasteryzuj 25 minut.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"
2. Mus truskawkowy bez cukru
Składniki:
- 700 g słodkich truskawek
- trochę wody
Sposób wykonania musu:
- Truskawki dokładnie umyj. Pozbądź się szypułek.
- Wsyp je do garnka, zalej dno wodą.
- Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
- Kiedy masa zrobi się bardziej jednolita, zdejmij pokrywkę i gotuj przez 2 godziny na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając.
- Wyparzone słoiki napełnij musem truskawkowym. Nie dokręcaj do końca!
- Pasteryzuj przetwory w słoikach przez 50 minut.
- Dokręć pokrywki i ustaw słoiki dnem do góry, aż mus wystygnie.