Składniki:
- 1 kg opieniek,
- 2 listki laurowe (na słoik),
- 3 ziarna ziela angielskiego (na słoik),
- 6-8 ziaren gorczycy (na słoik),
- 3 ziarna pieprzu (na słoik),
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka soli,
- 4 szklanki wody,
- 1 szklanka octu 10% (lub 2 szklanki octu winnego 6%).
Przygotowanie:
- Wyczyść opieńki i opłucz je dokładnie.
- Gotuj je w osolonej wodzie przez około 20 minut.
- Odsącz grzyby na sitku.
- Ponownie zagotuj opieńki w posolonej wodzie (czystej).
- Przygotuj zalewę z octu, wody, cukru, soli, liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu oraz gorczycy.
- Całą zalewę zagotuj.
- Opieńki ponownie odsącz, a potem włóż je do słoików.
- Zalej opieńki przygotowaną zalewą.
- Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20 minut. Marynowane opieńki najlepiej smakują po upływie kilku tygodni, gdy zdążą dobrze przejść smakiem przypraw.
- Wskazówka: Jeśli chcesz, możesz do słoików dodać także cebulę. Trzeba ją wcześniej pokroić w piórka i zagotować razem z zalewą.
fot. Marynowane opieńki w occie/Adobe Stock, New Africa
Czy marynowane opieńki trzeba pasteryzować?
Nie ma konieczności pasteryzowania opieniek, jeśli wiesz, że zjesz je w ciągu 2-3 dni. Pamiętaj jednak, że marynowane grzyby najlepiej smakują dopiero po kilku tygodniach, dlatego warto zapasteryzować słoiki i sięgnąć po nie dopiero za jakiś czas.
Dużą ilość słoików możesz zapasteryzować w zmywarce. Sprawdzi się także pasteryzacja w piekarniku, ale pamiętaj, aby ciepłe słoiki włożyć dopiero do nagrzanego pieca.
Czy opieńki trzeba gotować przed marynowaniem?
Tak, opieńki dobrze jest wstępnie podgotować przed zamarynowaniem. Wystarczy 10 minut na niewielkim ogniu. Większe grzyby możesz potrzymać w gotującej się wodzie ok. 15 minut. Nie musisz czekać, aż przestygną, bo i tak za chwilę zalejesz je gorącą zalewą octową.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 27.08.2020.
Czytaj także:Przepis na sos grzybowy krok po krokuGrzyby marynowane - jak zrobić grzyby w occieZabielana zupa grzybowa wg Ani StarmachJak zrobić kanie? 3 sprawdzone przepisy