Składniki:
- 2 kg jabłek - różne odmiany, np. antonówka, papierówka, Paulared (kwaśne, słodkie, miękkie, twarde),
- 1/2 szklanki wody,
- ew. cynamon.
Przygotowanie:
Do przygotowania musu jabłkowego nie potrzeba wielu składników - kwaśne odmiany można osłodzić cukrem lub ksylitolem, przyprawić cynamonem lub dodać gruszki, które świetnie komponują się z jabłkami.
Pamiętaj, by przygotować garnek z przykrywką w rozmiarze adekwatnym do ilości jabłek. Jeżeli planujesz zrobić mus z 2 kg owoców, to wystarczy średni rozmiar garnka. Najlepszy będzie garnek emaliowany, z grubym dnem po to, by owoce się nie przypaliły.
Nasz mus jabłkowy możesz jeść od razu po przygotowaniu lub zamknąć w słoikach (wyparz je wcześniej!). Duszone jabłka możesz wykorzystać do przełożenia szarlotki na kruchym cieście lub do naleśników czy chrupiących gofrów.
- Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
- Do garnka wlej wodę, następnie włóż do niej pokrojone jabłka lub na bieżąco obieraj jabłka ze skórki, wycinaj gniazda nasienne i pokrojone wrzucaj do garnka z odrobiną gotującej się wody.
- Jabłka na mus muszą się dusić pod przykryciem, więc nie pozwalaj wodzie i sokom odparować - przykrywaj garnek pokrywką podczas mieszania drewnianą łyżką po dnie.
- Jabłka na mus duś na wolnym ogniu przez ok. 5- 10 minut.
- Następnie do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoiczków na mus jabłkowy, nakładaj gorące jabłka i zakręcaj nakrętki.
- Słoiczki stawiaj do góry dnem, na serwetce, do całkowitego wystygnięcia.
Ogórki z chili - przepis
Dżem wiśniowy - przepis