Schab ze śliwką

Pomysł na elegancki obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Schab ze śliwką
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,2 kg schabu środkowego bez kości  
  • 20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 gałązki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na schab ze śliwką!

  1. Schab natrzyj roztartym z solą czosnkiem, pieprzem i majerankiem.
  2. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
  3. Śliwki zalej winem i odstaw na godzinę.
  4. W schabie zrób wzdłuż trzy głębokie nacięcia.
  5. Włóż w nie śliwki.
  6. Mięso obsmaż na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
  7. Przełóż do brytfanny, podlej winem, dodaj gałązki rozmarynu.
  8. Piecz około 90 minut w temperaturze 180 stopni C.
  9. Po upieczeniu pozostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku.

Zobacz inne przepisy na mięsa:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)