Schab z ziołami i czosnkiem

Bardzo aromatyczny!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Schab z ziołami i czosnkiem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg schabu
  • 10-12 listków szałwii
  • 5 ząbków czosnku przekrojonych na pół
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • sól
  • mielony pieprz
  • 1/2 dużego selera pokrojonego w kostkę o boku 1 cm
  • 2 pokrojone marchewki
  • 2 pory pokrojone w 2 cm kawałki
  • grubo pokrojona pietruszka
  • biała cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • gałązki rozmarynu i tymianku
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na schab z ziołami i czosnkiem!

  1. Schab ponakłuwaj co 1 cm, w każdy otwór wsuń po pół ząbka czosnku i listku szałwii.
  2. Mięso natrzyj solą i pieprzem, owiń sznurkiem.
  3. Piecz około 2 godzin (180°C), wyjmij z pieca.
  4. Warzywa wrzuć do brytfanki i wymieszaj z ziołami, oliwą i octem.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  6. Piecz, aż będą miękkie.
  7. Połącz miód i musztardę, posmaruj z wierzchu schab.
  8. Wstaw do nagrzanego po warzywach piekarnika.
  9. Zapiecz, aż skorupka z miodu będzie chrupiąca.

Zobacz inne przepisy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)