Jak przygotować makiełki?

Na Śląsku znane są pod nazwą makówki, w Wielkopolsce jada się je jako makiełki. Zawsze jednak podczas Bożego Narodzenia, co podkreśla ich świąteczny charakter.

fot. Nieznane

Jednoczą rodzinę

Podobno wedle najdawniejszych śląskich tradycji jedzenie makówek przy świątecznym stole miało zapobiec rozpadowi rodziny, zagwarantować, że familia przetrwa razem wszelkie przeciwności losu. Potrawę podawano na zakończenie kolacji wigilijnej i przygotowywano jej tyle, by każdy mógł się najeść do woli i by nie zabrakło jej, aż do następnego ranka.

Zobacz także: Melszpejz - zapomniany przysmak z kresów

Makowo i miodowo

Podstawę potrawy stanowią bułki, może też być chałka lub biała bułka (zwana w Małopolsce weką, w innych częściach kraju szwedką, parówką czy bułką wrocławską). Mak sparzyć i zmielić lub wykorzystać gotową zmieloną już masę makową. Zalać gorącym mlekiem, dodać masło, miód (lub cukier), posiekane migdały i rodzynki, wszystko zagotować na wolnym ogniu. Bułki pokroić w kromki i ułożyć z nich warstwę w salaterce lub innym naczyniu, w którym przygotowujemy makówki. Na warstwę bułek nakładamy masę makową. I tak na zmianę, przy czym ostatnią warstwą powinien być mak. Odstawić na kilka godzin, aby bułki przesiąknęły masą mleczno-makową. Jeść na zimno. Jeśli potrawa ma postać kilka dni, lepiej do masy makowej nie dodawać mleka, lecz wodę. Każda gospodyni ma swoje proporcje, ilość masy makowej w stosunku do bułek uzależniona jest bowiem od gustu domowników. Miłośnicy makowców i innych smakołyków na bazie maku na pewno zechcą grubszą warstwę, a wtedy trzeba przygotować znacznie więcej masy. W wariancie klasycznym na trzy bułki powinno wystarczyć około 30-40 dag maku, litr mleka lub wody, 2-3 łyżki miodu, 2 łyżki masła, po garści migdałów i rodzynek. Można ograniczyć ilość płynu, masa będzie gęściejsza, bardziej przypominająca wsad do makowca, jednak wtedy mniej będzie mogło wsiąknąć w bułki i cała potrawa będzie dość sucha. 

Zobacz także: Jak zrobić wigilijną kutię?

Waniliowe ciasteczka - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (1)
KOMENTARZE (1)
anullka/4 lata temu
świetny przepis na makiełki z odrobiną historii :).