POLECAMY

Złote mleko na gorąco: wzmacnia i rozgrzewa zimą! Bonus: wspiera regenerację po treningu

Złote mleko to napój na bazie wody, mleka, napoju roślinnego z dodatkiem kurkumy i innych rozgrzewających przypraw. Próbowałaś? Sprawdź nasz przepis!
Barbara Dąbrowska / 3 miesiące temu
Złote mleko na gorąco: wzmacnia i rozgrzewa zimą! Bonus: wspiera regenerację po treningu fot. Fotolia

Złote mleko/golden milk/golden latte – skusisz się?

Za pozytywne właściwości złotego mleka odpowiada przede wszystkim kurkuma, żółta przyprawa, jeden ze składników curry. Kurkuma zawiera aktywne biologicznie związki: tumeron i kurkuminę. Tumeron wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, a kurkumina to jeden z najsilniejszych na świecie przeciwutleniaczy z grupy polifenoli.

Golden milk jest niezwykle aksamitnym napojem o wyraźnym, korzennym smaku, nie do podrobienia.

7 właściwości zdrowotnych kurkumy + zaskakujący bonus

Dlaczego warto pić złote mleko na gorąco?

  • Dzięki korzennym przyprawom świetnie rozgrzewa.
  • Ma silne działanie przeciwzapalne.
  • Wspiera odporność organizmu.
  • Kurkuma łagodzi ból mięśniowy po treningu.

Jak przygotować złote mleko z kurkumą, cynamonem i imbirem?

Składniki:

  • szklanka (250 ml) napoju migdałowego niedosładzanego (potocznie zwanego mlekiem migdałowym)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 cm kawałek świeżego imbiru lub ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • ½ łyżeczki mielonych migdałów lub płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:

  1. Napój migdałowy podgrzej w rondelku.
  2. Przygotuj nieduży słoik i przelej do niego ciepły napój migdałowy.
  3. Dosyp kurkumę, cynamon i imbir.
  4. Dodaj syrop z agawy.
  5. Zakręć szczelnie słoik i wymieszaj.
  6. Przelej do szklanki i podawaj z posiekanymi migdałami lub płatkami migdałowymi.

Imbir – jego stosowanie jest prostsze niż myślałaś!

Wskazówka

Złote mleko możesz też przygotować w wersji na zimno. Co zmienić w przepisie? Nie podgrzewaj napoju migdałowego, a do słoika dorzuć  kostki lodu. Możesz także dodać łyżkę soku z cytryny, dzięki temu uzyskasz bardziej orzeźwiający smak.

Golden milk można także zamrozić w foremkach do lodów i jeść zamiast deseru.

Trendy żywieniowe? Sprawdzamy je dla ciebie!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 miesiące temu
Polecam domowe mleko konopne na bazie łuskanych nasionek konopnych. Przepis jest taki, że do naczynia blendera wsypujemy 0,5 szklanki nasion, 1,5 szklanki wody filtrowanej, 2 świeże daktyle lub 1-2 łyżeczki syropu klonowego, 1/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu wanilli, szczypta soli - całość blendujemy i otrzymujemy przepyszne mleko roślinne, odpowiednie dla wegetarian i wegan :) Ja swoje nasionka kupuję zawsze w sklepie internetowym konopiafarmacja*pl, ale mają też swój sklep stacjonarny w Poznaniu przy placu Wolności :)