Witaminy
Witaminy znajdują się w pożywieniu i są w niewielkich ilościach potrzebne organizmowi do regulacji metabolizmu i utrzymania jego prawidłowego wzrostu oraz funkcjonowania.
Najbardziej znanymi witaminami są: witamina A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksal), B7 (biotyna), B9 (kwas foliowy), B12 (kobalamina), C (kwas askorbinowy), D, E oraz K. Witaminy B i C rozpuszczają się w wodzie, a nadmierne ilości wydalane są wraz z moczem. Witaminy A, D, E oraz K rozpuszczają się w tłuszczach i będą odkładały się w tkance tłuszczowej ciała.
Zobacz też: Witamina na jesień
Minerały
Minerały, na przykład żelazo, wapno, fosfor i chrom, są niezbędne, gdyż stanowią budulec dla mięśni, tkanek i kości. Są także ważnym składnikiem wielu układów podtrzymujących życie, takich jak układ hormonalny, układ cyrkulacji tlenu czy układ enzymów.
Zobacz też: Witaminy i minerały dla prawidłowej masy ciała
Oszczędnie i do syta
Typowe dania serwowane w restauracjach są zazwyczaj wielkości dwóch porcji. Gdy jesz poza domem lub gdy bierzesz jedzenie na wynos, poproś o pół porcji lub zapakowanie resztek, które zabierzesz do domu. W ten sposób nie będziesz się czuł taki syty i zawsze możesz zostawić coś na kolejny dzień.
Fragment pochodzi z książki „Jak uatrakcyjnić swoje ciało. Od puszystości do piękności w 100 dni” Cornela China (Wydawnictwo Helion, 2007). Publikacja za wiedzą wydawcy.