Jakie alkohole może pić osoba chora na celiakię?

Alkohol nie tylko osłabia układ odpornościowy, ale także sam wzmaga odpowiedź zapalną organizmu./ fot. sxc.hu
Celiakia jest chorobą, w przebiegu której dochodzi do uszkodzenia jelit. Można go jednak uniknąć, stosując dietę bezglutenową. Glutenu nie powinno być także w pitym alkoholu – obecny w napojach alkoholowych gluten, doprowadzić może do nieprzyjemnych dolegliwości i zaostrzenia choroby.
/ 02.08.2011 11:36
Alkohol nie tylko osłabia układ odpornościowy, ale także sam wzmaga odpowiedź zapalną organizmu./ fot. sxc.hu

Celiakia – choroba na całe życie

Celiakia jest chorobą, której istotę stanowi nietolerancja glutenu – frakcji białka, które znajduje się w zbożach, takich jak: pszenica, żyto, jęczmień i owies. Osoby chore na celiakię powinny zrezygnować z wielu produktów spożywczych i zastąpić je bezglutenowymi odpowiednikami. Nie jest to łatwe, gdyż gluten jest białkiem wszechobecnym. Spożycie glutenu nie skutkuje tylko jednorazową biegunką czy wzdęciami. Ilość glutenu, jaką toleruje dany pacjent jest sprawą indywidualną. Jego obecność w posiłkach prowadzi do uszkodzenia jelit i przewlekłych bólów brzucha, powodować może również ubytki szkliwa, a także zaburzenia nastroju – z wybuchami agresji lub depresją włącznie.

Warto znać receptury

Chorzy cierpiący na celiakię powinni pamiętać, że obostrzenie to dotyczy także alkoholi. Do przygotowania wysokoprocentowych trunków często używa się zbóż, należy więc znać dokładnie sposób produkcji danego alkoholu, by spotkanie ze znajomymi lub rodziną nie zakończyło się przykrymi dolegliwościami.

Tak jak w przypadku produktów spożywczych, należy zrezygnować z alkoholi produkowanych na bazie: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa.

Jaki alkohol można spożywać?

Do alkoholi bezpiecznych należą wina i inne napoje alkoholowe produkowane na bazie owoców, na przykład nalewki.

Czego unikać?

Polecamy: Celiakia - co wolno jeść, a czego nie?

Osoby chore na celiakię, nie powinny spożywać przede wszystkim piwa. Do jego produkcji wykorzystywany jest słód, który otrzymywany jest z wysuszonych ziaren zbóż, zazwyczaj jęczmienia. Niestety piwo ryżowe należy wciąż do rzadkości na naszym rynku.

Uważać należy także na wódkę oraz whisky, które w zależności od kraju pochodzenia, produkowane są z innych surowców. Przykładowo – szkockie i irlandzkie whisky produkowane są wyłącznie z jęczmienia, pszenicy lub żyta, natomiast niektóre whisky amerykańskie, także z kukurydzy.

Wszystkie alkohole, które mają dodatki smakowe nieznanego pochodzenia, na przykład niektóre likiery także powinny budzić nasze wątpliwości i zostać poddane wnikliwej analizie.

Jeżeli mamy wątpliwości, z jakich surowców został wyprodukowany dany alkohol, powinniśmy zrezygnować z jego spożywania.

Zobacz też: Jak żyć z celiakią?

Redakcja poleca

REKLAMA