Powidła – tylko ze śliwek?
Powidła to przetwory owocowe zarezerwowane tylko dla śliwek. Niekiedy jednak można spotkać powidła wiśniowe.
W przemyśle powidła otrzymuje się przez zagęszczenie pulp, przecierów śliwkowych lub owoców całych pozbawionych pestek.
W tradycyjnej kuchni polskiej do przygotowania powideł używano tylko jednej odmiany śliwek – węgierek.
Jak przyrządzić powidła?
Wybieramy tylko w pełni dojrzałe, miękkie i słodkie owoce. Następnym krokiem w produkcji powideł jest 3- lub 4-krotne zagęszczenie przecieru węgierkowego z dodatkiem całych owoców pozbawionych pestek, niekiedy z dodatkiem cukru (20-30%).
Powidła gotuje się zazwyczaj do momentu odparowania co najmniej połowy wody. W wyniku takiego długotrwałego gotowania powidła uzyskują mazistą, lekko zżelowaną konsystencję. Dzięki wysokiej zawartości kwasów powideł nie trzeba dodatkowo poddawać pasteryzacji.
Niestety intensywne i długotrwałe gotowanie śliwek wpływa na dość znaczne utraty witamin C i B1 (ponad 60%). W 100 g świeżych owoców znajdziemy ok. 5 mg witaminy C i 0,06 mg witaminy B1. Powidła zawierają odpowiednio ok. 3 mg witaminy C i 0,09 mg witaminy B1.
Zobacz też: Jak przyrządzić konfitury?
Czy powidła są zdrowe?
Owoce od zawsze odgrywały istotną rolę w żywieniu człowieka. Stanowią doskonałe źródło niektórych witamin, zwłaszcza C, różnych karotenoidów, składników mineralnych, pierwiastków śladowych, błonnika pokarmowego, flawonoidów i innych substancji bioakatywnych. Wywierają również znaczący wpływ na regulację równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, wykazując właściwości alkalizujące, czyli zasadotwórcze, w przeciwieństwie do produktów mięsnych i zbożowych, które w naszym klimacie stanowią główne pożywienia dla człowieka.
Musimy jednak pamiętać, że przetwory owocowe, takie jak konfitury i powidła, są znacznie nasycone cukrem. Nie poleca się ich więc osobom chorym na cukrzycę czy tez stosującym diety redukujące masę ciała.
Konfitury i powidła stanowią oczywiście zdrowszą alternatywę dla marmolad i dżemów, w których zawartość owoców jest znacznie mniejsza kosztem dodatku cukru. Powidła czy konfitury mogą stanowić miłe urozmaicenie śniadań lub podwieczorków, ale spożywajmy je z umiarem – głównie ze względu na wysoką zawartość cukru.
Zobacz też: Marynaty i przetwory - czy warto konserwować jedzenie?