Chłodnik z awokado - Lekka kuchnia We-Dwoje.pl

Zupy są idealnym sposobem wzbogacenia codziennego menu o drogocenne dla zdrowia warzywa i owoce, których tak wielu nam brakuje. Można je serwować jako dodatek do posiłku lub danie główne.
/ 02.08.2010 08:08

Zupy są idealnym sposobem wzbogacenia codziennego menu o drogocenne dla zdrowia warzywa i owoce, których tak wielu nam brakuje. Można je serwować jako dodatek do posiłku lub danie główne.

Sprawdź też przepis na: Chłodnik litewski

W upalne dni często tracimy apetyt na obfite posiłki i gorące dania. Dlatego też polecamy chłodniki, idealne na lato.

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • awokado,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego,
  • 3/4 szkl. niskotłuszczowej śmietany, bądź gęstego jogurtu,
  • łyżeczka kminku,
  • sól,
  • natka pietruszki,
  • pomidor

Sposób przyrządzenia:

Awokado pokroić na kawałki. Awokado, sok z cytryny, bulion, śmietanę, kminek, sól włożyć do blendera i zmiksować wszystko na gładka masę. Chłodzić w lodówce około 2 godzin. Wyłożyć na głęboki talerz i przybrac natka pietruszki i kawałkiem pomidora.

Pamietajcie, że awokado skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi. Owoce awokado obfitują w substancje odżywcze - witaminę A, B complex, C, E, H, K, kwas foliowy, dodatkowo minerały magnezu, miedzi, żelaza, potasu, wapnia i wiele innych pierwiastków śladowych. Poza tym awokado zawiera więcej białka niż mleko krowie.

Awokado nie należy do niskokalorycznych owoców, ale taki zimny posiłek wpłynie pozytywie na naszą sylwetkę. Zupy warto jeść również z innego powodu. Podana na początku posiłku zmniejsza głód, co spowoduje, że na drugie danie zjemy o wiele mniej.

Redakcja poleca

REKLAMA