Przekąski z łososia to przede wszystkim te z wykorzystaniem pieczywa, naleśników lub tortilli z dodatkiem serów - koziego lub fety i świeżych ziół. Łosoś wybornie smakuje, pięknie wygląda i jest bardzo zdrowy - czy jest coś lepszego na przystawkę?
Spis treści:
- Przepis na kruche babeczki z łososiem
- Przepis na roladki z tortilli z łososiem
- Przepis na roladki z łososia
- Przepis na mini kanapeczki z łososiem
- Przepis na roladki szpinakowe z łososiem
- Przepis na tatar z łososia i awokado
- Przepis na roladki z cukinii i łososia
- Dlaczego warto jeść wędzonego łososia?
Przepis na kruche babeczki z łososiem
Składniki:
- opakowanie gotowych kruchych babeczek,
- 300 g sera ricotty,
- 2 łyżki posiekanego drobno koperku,
- 150 g wędzonego łososia w plastrach,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ser dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Dodaj drobno pokrojony świeży koperek i wymieszaj.
- Na każdą babeczkę nakładaj szprycą do kremów odrobinę sera i łososia zawiniętego w różyczkę.
fot. Adobe Stock
Przepis na roladki z tortilli z łososiem
Składniki:
- 4 placki tortilli,
- 200 g wędzonego łososia,
- chudy ser kremowy,
- sałatka masłowa,
- natka pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Serek wymieszaj z ząbkiem czosnku, posiekaną pietruszką i dopraw solą oraz pieprzem.
- Posmaruj nim każdy placek tortilli, połóż plaster łososia i liść sałaty.
- Całość zawiń w roladkę i pokrój na 2 cm kawałki.
fot. Adobe Stock
Przepis na roladki z łososia z serem
Składniki:
- 300 g wędzonego łososia,
- 100 g sera ricotta,
- szczypiorek,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- świeży koperek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ser ricotta wymieszaj z drobno pokrojonym szczypiorkiem, sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem.
- Na plaster ryby nakładaj odrobinę doprawionego sera, dodaj gałązkę koperku i zawiń w rulon.
- Roladki z łososia możesz dodatkowo udekorować plastrem cytryny.
fot. Adobe Stock
Przepis na mini kanapki z łososiem
Składniki:
- kilka kromek pieczywa tostowego,
- 150 g wędzonego łososia,
- serek twarogowy - 2 różne smaki,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- W pieczywa tostowego za pomocą kieliszka lub małej szklanki powykrawaj zgrabne krążki.
- Na każdy z nich nałóż odrobinę serka i kawałek łososia.
- Całość możesz ozdobić natką pietruszki, koperkiem albo dowolnym ulubionym ziołem.
- Jeśli przystawka ma być bardziej wykwintna - wykończ ją czarnym kawiorem.
fot. Adobe Stock
Przepis na szpinakowe roladki z łososiem
Składniki:
- ciasto z przepisu na naleśniki,
- mrożony szpinak,
- 200 g wędzonego łososia,
- serek kremowy,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmroź w rondelku tak, aby woda całkowicie wyparowała. Do smaku dopraw czosnkiem, solą i pieprzem.
- Połowę szpinaku dodaj do ciasta naleśnikowego i wszystko razem zmiksuj.
- Usmaż cienkie naleśniki.
- Serek dopraw solą i pieprzem. Każdy naleśnik posmaruj serkiem, następnie szpinakiem i poukładaj plastry łososia.
- Całość mocno zwiń w rulon, pokrój na kawałki i nakłuwaj wykałaczkami.
fot. Adobe Stock
Przepis na tatara z łososia
Składniki:
- 400 g świeżego łososia,
- 2 dojrzałe awokado,
- 2 czerwone cebule,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 1 cytryna,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Awokado obierz ze skórki, przekrój na pół i wyjmij pestkę.
- Pokrój w drobną kosteczkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Oprósz solą.
- Łososia pokrój w kostkę i dodaj do niego drobniutko pokrojoną czerwoną cebulę. Połącz z oliwą z oliwek, sosem sojowym, pieprzem i solą i dokładnie wymieszaj.
- Danie ułóż za pomocą metalowej formy do burgerów - formę połóż na czysty talerz, na spód wyłóż pokrojone awokado a potem łososia z cebulą.
- Teraz delikatnie zdejmij formę.
- Tatara z łososia podawaj z kawałkiem cytryny i świeżym pieczywem.
fot. Adobe Stock
Przepis na roladki z cukinii z łososiem
Składniki:
- 2 cukinie,
- 300 g wędzonego łososia,
- 150 g koziego serka kremowego,
- świeży koperek,
- odrobina oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry i za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj oliwą z oliwek z każdej strony. Oprósz solą i pieprzem.
- Plastry cukinii połóż na rozgrzaną grillową patelnię i smaż po 3 minuty z każdej strony.
- Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Na każdy plaster cukinii nałóż po odrobinie sera koziego, wędzonego łososia, gałązkę koperku i zawiń w zgrabne rulony.
- Każdą roladkę z cukinii z łososiem przebij wykałaczką.
fot. Adobe Stock
Dlaczego warto jeść wędzonego łososia?
Łosoś, poza cennymi kwasami tłuszczowymi, które odpowiadają z prawidłowy rozwój naszego mózgu, wzroku, za odporność, zawiera mnóstwo witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, witaminę A, D, E, jod, potas, fosfor, fluor, selen, cynk.
W sklepach możemy spotkać łososie surowe, mrożone, w całości, w filetach, czy dzwonkach, a także łososia wędzonego, który właśnie idealnie nadaje się na rożnego rodzaju przystawki.
Łosoś wędzony ma mniej kalorii i więcej kwasów tłuszczowych, niż łosoś świeży. W 100 g świeżej ryby znajduje się 201 kcal i 1200 mg kwasów Omega 3, natomiast w takim samym kawałku wędzonego łososia znajduje się 162 kcal i 1800 mg kwasów Omega 3.
Istnieją 2 sposoby wędzenia łososia: na zimno i na gorąco. Łosoś wędzony na zimno, w temperaturze 33 stopni C przez 24 godziny, jest bardzo dobrze zakonserwowany i zdecydowanie zdrowszy, niż łosoś wędzony na gorąco przez dwie godziny w dymie wędzarniczym, do którego przenika więcej składników rakotwórczych, które znajdują się w dymie. Łososia wędzonego na zimno można przechowywać dłużej.
Więcej przepisów na pysznego łososia: