Pokonaj grypę naturalnie

Grypa jest chorobą wirusową, która bardzo osłabia naszą odporność i nierzadko pozostawia po sobie ślady w różnych narządach. Dzieje się tak, ponieważ mamy tendencje do niedoleczenia chorób, przeciążania się bezpośrednio po ustąpieniu ich objawów. To prędzej czy później odbije się na całokształcie zdrowia.

Grypa jest chorobą wirusową, która bardzo osłabia naszą odporność i nierzadko pozostawia po sobie ślady w różnych narządach. Dzieje się tak, ponieważ mamy tendencję do niedoleczenia chorób, przeciążania się bezpośrednio po ustąpieniu ich objawów. To prędzej czy później odbije się na całokształcie zdrowia.

Grypa w zależności od rodzaju jest leczona środkami przeciwwirusowymi. Objawy grypy zostały już opisane wcześniej w artykule „Przeziębienie czy grypa?” (tutaj).

Lekarz w celu zapobieżenia ewentualnym pogrypowym infekcjom bakteryjnym, przepisuje antybiotyki. Zwykle jednak starcza leczenie objawowe w postaci środków przeciwzapalnych i przeciwbólowych, udrażniających nos, łagodzących kaszel lub ułatwiających odpluwanie wydzieliny. Do tego wszystkiego dołącza się leczenie spoczynkowe – w łóżku, pod kołdrą.

Pokonaj grypę naturalnie

Objawy łagodnej grypy możemy uśmierzać domowymi sposobami. Gdy jednak daje ona silne dolegliwości, konieczne jest stosowanie leków. Poniżej kilka naturalnych sposobów, które mogą pomóc przejść przez okres chorowania:

Działanie przeciwgorączkowe
Możemy zastosować okłady na czoło, które systematycznie w razie nagrzania materiału trzeba zmieniać. Warto pić napary ziołowe, np. z lipy i owoców malin, które działają napotnie. Napoje nie powinny być gorące, a letnie. Konieczne jest również spożywanie płynów w celu uzupełnienia ich stres podczas wzmożonej potliwości. Może być to woda mineralna, źródlana, słabe herbaty, rozcieńczone soki owocowe. Płyny o temperaturze pokojowej także pomogą w obniżeniu temperatury ciała.

Działanie przeciwbakteryjne i poprawiające odporność
Od dawna potwierdzano przeciwbakteryjne działanie czosnku i cebuli. Można je spożywać na kanapce, bądź w formie napoju np. szklanka mleka z dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku. Trzeba pamiętać, że czosnek i cebula są ciężkostrawne i w nadmiernej ilości upośledzają funkcjonowanie wątroby, dlatego też nie wolno z nimi przesadzać.
Na poprawienie odporności i walkę z infekcjami wpływa podaż witaminy C. Naturalnie znajdziemy ją w cytrusach, kiwi, jabłkach, żurawinie, dzikiej róży i porzeczkach. Warto zamiast czarnej herbaty pić herbatki owocowe, które po przestygnięciu osładzamy miodem.

Działanie udrażniające nos
Dobrym, lecz krótkotrwałym sposobem na zatkany nos są inhalacje. Można je wykonać bardzo prosto: do niewielkiej miski nalać wrzątku, dodać albo kilka kropli któregoś z następujących olejków eterycznych – sosnowy, mentolowy lub eukaliptusowy, albo kilka łyżeczek soli kuchennej albo zioła – szałwię, miętę lub rumianek. Opary wdychamy przez około 10-15 minut. Dobrze jest stworzyć sobie „komorę” między głową a miską, przykrywając głowę ręcznikiem.
Istotny jest także mikroklimat w mieszkaniu. Powietrze nie może być za suche, toteż warto używać nawilżaczy powietrza. Temperatura w pokojach powinna wynosić około 20°C. Należy również pamiętać o wietrzeniu mieszkania, ale pod nieobecność w danym pomieszczeniu osoby chorej.

Działanie łagodzące kaszel
Znany nam wszystkim od lat jest syrop z cebuli. Przez jednych uwielbiany, przez innych znienawidzony z racji swojego specyficznego smaku i zapachu. Przyrządzamy go następująco:

  • kroimy cebulę w plasterki
  • umieszczamy warstwowo w słoiku zasypując kolejną warstwę cukrem
  • odstawiamy na kilka dni, aż cebula puści soki
  • odcedzamy syrop i przelewamy do butelki
  • przechowujemy w lodówce

Syrop ten stosujemy kilka razy dziennie po dwie łyżeczki. Innymi czynnikami wpływającymi łagodząco na kaszel są wyżej opisane działania udrażniające nos.

Wydzielinę z nosa i dróg oddechowych możemy „rozcieńczać” przy okazji nawadniania organizmu. Odwodnienie, które może towarzyszyć gorączce, także wpływa zagęszczając na konsystencję wydzielin z układu oddechowego, a także powoduje wysychanie śluzówek.

Działania łagodzące podrażnienie gardła
Ból i podrażnienie gardła jest dla nas bardzo uciążliwe, ponieważ utrudnia przyjmowanie pokarmów, a nawet płynów. Dlatego warto najpierw zadbać o prawidłowe nawodnienie, płynami ciepłymi lub letnimi, a następnie podjąć się ochrony błony śluzowej. Niezawodny okazuje się tu napar z siemienia lnianego, ciepłe (nie gorące) mleko z masłem i miodem, oliwa z oliwek i inne tłuszcze.

Podczas grypy żywienie ma ogromne znaczenie. Nie może być ciężkostrawne z uwagi na gorączkę i osłabienie organizmu, ale musi dostarczać wszelkich składników pokarmowych. Więcej na temat żywienia w gorączce znajduje się tutaj i tutaj.

Pamiętajmy, że grypa to podstępna choroba, której powikłania prowadzą do śmierci. Najlepiej ją wyleżeć w łóżku i wypoczywać. Kiedy gorączka i inne dolegliwości nasilają się, trzeba udać się do lekarza lub zamówić wizytę domową!
 

Katarzyna Ziaja

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/8 lat temu
sama weź za klawiaturę i napisz cokolwiek, chętnie ocenimy :P
/8 lat temu
jeśli chodzi o herbatę z cytryną: czytałam, że powodu wchłanianie się szkodliwych metali, dlatego polecam sprawdzony od wielu lat sposób z plasterkiem cytryny:)
/8 lat temu
mówi się, że na wszelkie osłabienia najlepszy jest rosołek, a z domowych sposobów na przeziębiania i gorączkę w pierwszej fazie polecam taką miksturkę: połówkę cytryny lub grubszy jej plaster wycisnąć w szklance ciepłej przegotowanej wody i osłodzić dla smaku naturalnym miodem (ok.2 łyżeczki, może być więcej). Miksturkę pić 2 razy dziennie, po 2 dniach nie widać śladu przeziębienia:)
POKAŻ KOMENTARZE (1)