Ta dieta pozwoli ci uporać się z atopowym zapaleniem skóry. Wiemy, jak ją ułożyć!

Brzmi prosto: wystarczy wyeliminować z diety alergeny, które go wywołują. Ale jak je znaleźć? Mamy sprawdzoną metodę!
Magdalena Łuków / miesiąc temu
Ta dieta pozwoli ci uporać się z atopowym zapaleniem skóry. Wiemy, jak ją ułożyć! fot. Adobe Stock

Gluten, laktoza a może jeszcze jakaś inna franca... Opracowanie indywidualnej diety przy atopowym zapaleniu skóry to wyzwanie nie lada. Powód?

Czym jest atopowe zapalenie skóry?

Atopowe zapalenie skóry, czyli w skrócie AZS to, jak wiemy, przewlekła i nawracająca choroba skóry o podłożu alergicznym. Cechuje ją skłonność do atopii, czyli dziedzicznie uwarunkowana predyspozycja do nadmiernej syntezy przeciwciał IgE w odpowiedzi na kontakt z jakimś alergenem. Jeśli jedno z rodziców ma alergię ryzyko pojawienia się alergii u dziecka wynosi 30%, jeśli obydwoje – 60%.

Choroba jest poważna, bo choć może się objawiać wyłącznie w postaci zmian na skórze: przesuszenia skóry: 

  • wykwitów skóry i świądu
  • zmian zapalnych
  • a nawet wysięków

AZS najczęściej pojawia się na twarzy, tułowiu, pośladkach, kończynach głownie po stronie wyprostnej.

Może im towarzyszyć także astma czy katar sienny. Najbardziej groźna jest jednak dla układu nerwowego. Osoby chore na AZS często są nerwowe, mają kłopoty ze snem.

UWAGA! U dzieci po około 4-5 godzinach od zjedzenia produktu uczulającego poci się główka. Lekarze na ogół w takiej sytuacji podejrzewają krzywicę. Tymczasem winna jest alergia. Dziecko jest wówczas marudne, mało sypia i ma kłopoty ze skórą.  

Co może być źródłem atopowego zapalenia skóry?

Czasami źródłem AZS jest alergia na:

  • pyłki roślin
  • metale
  • włókna, np. wełnę

Najczęściej jednak jest to alergia pokarmowa, czyli przesadna reakcja układu immunologicznego na białka zawarte w niektórych roślinach, np. mleku krowim.
Najlepszym sposobem na pozbycie się problemu jest zatem dieta eliminacyjna, czyli wyeliminowanie z diety produktów, które cię uczulają.

I tu zaczynają się schody.

Nie ma bowiem jednej uniwersalnej diety w atopowym zapaleniu skóry. Trzeba bowiem znaleźć te alergeny. Przyjmując więc, że w naszej codziennej diecie pojawia się ok. 300 produktów, określenie, co nas uczula, przypomina szukanie igły w stogu siana.

Co to jest dieta eliminacyjna w AZS?

Zazwyczaj stosuje się w takich sytuacjach dietę eliminacyjną i eliminuje z diety to, co najczęściej uczula. U lekarza alergologa, bez względu na to czy dotyczy to dzieci, czy dorosłych, zazwyczaj dostaniemy listę najczęstszych alergenów.

Lista alergenów jest długa. A są na niej zazwyczaj:

  • barwniki, konserwanty i aromaty obecne w gotowych produktach, np. słodyczach i napojach dla dzieci
  • białka mleka krowiego występujące w mleku oraz jego przetworach (z wyjątkiem m.in. paluszków, sezamek czy chałwy)
  • białka jaja kurzego
  • kakao
  • orzechy
  • ryby i owoce morza
  • pszenica
  • soja i sos sojowy
  • glutaminian sodu
  • potrawy z żelatyną
  • przetwory mięsne, szczególnie wędliny do produkcji których używa się koncentratów białek serwatkowych
  • owoce, w szczególności: cytrusy (np. banany), owoce pestkowe np. morele, wiśnie, porzeczki, truskawki, maliny, daktyle, brzoskwinie, suszone śliwki
  • warzywa, w szczególności: marchew, seler, szpinak, bakłażany, dynia i wszystkie owoce cytrusowe
  • potrawy smażone
  • produkty wysokoprzetworzone, np. gotowe dania z olejami z hydrolizowanej lecytynygotowe potrawy na bazie makaronów lub ryżu gotowe wypieki i ciasta i w proszku
  • napoje zawierające substancje pobudzające

Jak znaleźć indywidualną przyczynę atopowego zapalenia skóry?

Nie ma jednak pewności, że w twoim przypadku czynnikiem uczulającym jest na pewno banan czy pomidor, a nie inny produkt czy też środki użyte do produkcji i przechowania tego produktu, jak np. te, którymi spryskuje się owoce cytrusowe przed transportem lub jabłka w trakcie uprawy.

Niejednokrotnie pomidor wyhodowany na własnej działce lub z uprawy ekologicznej nie będzie powodował AZS, gdy tymczasem ten sklepowy wzmocni chorobę. 

Czy testy na alergię mogą być pomocne?

Częściowo. Testy alergiczne z krwi, tzw. panel pokarmowy sprawdza reakcję naszego systemu immunologicznego na białka 30 produktów w 7 grupach, niestety także najczęściej uczulających produktów.

Kosztuje ok. 200 zł i wcale nie jest do końca miarodajny. Może ci dać jedynie ogólne wskazówki. A bardzo dokładny test na 5 razy więcej produktów kosztuje nawet....10 razy więcej.

Na podstawie testu warto więc na pewno wyeliminować te produkty, które uczulają ewidentnie. Wielu alergergologów pediatrów jest jednak zdania, że o ile u dorosłych taka eliminacja nie spowoduje wielkich strat odżywczych, u młodego człowieka w okresie wzrostu, może być szkodliwa. Dlatego jeśli dany produkt nie uczula bardzo mocno, lepiej podawać go dziecku w niewielkich ilościach.

Winny gluten czy może selen albo molibden?

Jeszcze gorzej, gdy ulegając modzie eliminujemy z diety produkty uznane za rzekomo szkodzące wszystkim. Takim oskarżonym był do niedawna gluten. Mówiono bowiem, że nie tylko odpowiada on za alergię i nadwrażliwość na to białko u ludzi ewidentnie uczulonych, np. chorych na celiakię, lecz także u wszystkich pozostałych.

Coraz więcej danych wskazuje jednak, że gluten nie powoduje problemów zdrowotnych i skórnych, o jaki był oskarżany. I najwięcej korzyści z diety bezglutenowej odnieśli twórcy tej mody i producenci żywności bezglutenowej. I na takiej samej zasadzie ktoś może jutro bez jakichkolwiek badań ogłosić, że szkodzi selen, a miliony przestaną jeść wszystko co go zawiera do czasu, gdy nie pojawi się kolejna moda i winny będzie dajmy na to molibden.:)  

Zresztą większość osób i tak jada go w dużej ilości, ponieważ ze względu na swoje własności spulchniające używany jest nie tylko do produkcji pieczywa czy makaronów, lecz nawet białych serów.

Jak opracować idealną dietę w atopowym zapaleniu skóry?

Idealnym, choć wymagającym sposobem jest przeprowadzenie restrykcyjnej diety eliminacyjnej.

Pierwszego dnia jesteś tylko na chlebie i wodzie. Potem co dwa dni wprowadzasz kolejny produkt i obserwujesz reakcje organizmu (jeśli wygląd twojej skóry pogarsza się, wpisujesz produkt na swoją czarną listę). Tyle czasu potrzeba, by sprawdzić reakcję organizmu i nie pomylić go z czymś innym.

Oczywiście najłatwiej wykonać taki test na sobie. Czasami nie ma jednak wyjścia i warto przeprowadzić dietę eliminacyjną u dziecka lub kobiety w ciąży bądź karmiącej. Tylko bowiem podczas takiej próby możemy zdobyć absolutną pewność, że znajdziemy źródło problemu. Będziemy też mogli określić stopień uczulenia. 

UWAGA! Pamiętaj przy tym, że bardzo często białka zawarte w roślinach po ugotowaniu czy upieczeniu zmieniają formę i już przestają uczulać, np. białko w marchwii czy w selerze.

Druga cenna informacja dotyczy mleka. Otóż mleko krowie można zastąpić nie tylko mlekiem sojowym. Notabene mleko sojowe bywa produkowane z soi modyfikowanej genetycznie, więc choć dostarcza dużo białka, nie jest idealnym zastępnikiem. Może nim być za to mleko kozie.  

Rola bakterii w leczeniu atopowego zapalenia skóry

Cennym uzupełnieniem diety w atopowym zapaleniu skóry będą szczepy bakterii wchodzące w skład naturalnej flory bakteryjnej w naszych jelitach.
Są to:

  • Lactobacillus rhamanous
  • Bifidobacterium lactis

Spożywanie probiotyków, które je zawierają działa przeciwzapalnie i ogranicza rozwój niekorzystnych bakterii, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy i łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry. Badania wykazały, że warto je zażywać już na etapie ciąży, jeśli osoby w rodzinie cierpiały na tę chorobę. 

Polecamy!Jakich kosmetyków używać przy atopowym zapaleniu skóry?Które materiały w naszym otoczeniu uczulają?  

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)