Pascha wielkanocna - przepis na paschę z bakaliami

W Internecie znajdziesz wiele przepisów na wielkanocną paschę - niestety większość z nich bazuje na gotowym twarogu. Prawdziwa pascha wielkanocna powstaje jednak poprzez uwarzenie sera z mleka i kwaśnej śmietany. Wypróbuj przepis na prawdziwą wielkanocną paschę z bakaliami!
/ 08.04.2014 15:15

Pascha wielkanocna

Fot. Fotolia

Pascha wielkanocna z bakaliami - przepis

Składniki:

  • 2 litry mleka
  • 0,5 litra śmietany
  • 5 jajek
  • 1 kostka (250 g) masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

Bakalie do masy:

Ilość bakalii wg uznania – możesz dodać np. 120 g orzechów włoskich, tyle samo laskowych, migdałów i orzechów nerkowca, żurawiny, rodzynek, garść mieszanki keksowej, kilka moreli suszonych i kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Nie używaj mleka UHT. Jeśli nie masz możliwości kupić domowej śmietany kup 12 lub 18%.

Zobacz także: Najlepszy przepis na babkę piaskową

Etap 1: Warzenie sera na paschę

Zacznij od mleka – wlej je do dużego garnka, dodaj laskę wanilii i zagotuj. W tym czasie jajka wybij do miski, rozkłóć i wymieszaj ze śmietaną. Dodaj śmietanę z jajkami do wrzącego już mleka i zmniejsz ogień. Na wolnym ogniu gotuj dosyć długo, do momentu, aż masa się zwarzy – zobaczysz małe grudki twarogu i wyraźnie oddzielającą się serwatkę.

Kiedy z mleka i śmietany powstanie ser, zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż wystygnie.

Etap 2: Cedzenie sera

Kiedy uwarzony ser ostygnie przygotuj czystą pieluchę tetrową lub duży kawałek gazy. Wyściel materiałem durszlak lub sito i umieść nad zlewem lub nad garnkiem. Powoli przelewaj zawartość garnka, następnie zbierz ser w materiał, zawiń i odciskaj, aż będzie względnie suchy.

Możesz pozostawić go w ściereczce przez kilka godzin, aż serwatka odejdzie.

Etap 3: Przygotowanie bakalii

  1. Rodzynki zalej wrzątkiem lub gorącym sokiem, odstaw do napęcznienia.
  2. Orzechy włoskie i migdały posiekaj, ale niezbyt drobno.
  3. Morele pokrój.

Etap 4: Ucieranie masy serowej na paschę

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj cukier wanilinowy. Miksując na niskich obrotach powoli dodawaj uwarzony twaróg. Do masy dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj. Przełóż całość do naczynia wyłożonego czystą ściereczką, zawiń masę, dociśnij, wstaw do lodówki na kilka godzin.

Zobacz także: Przepis na koszyczek wielkanocny z ciasta

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/17.04.2014 10:12
Zamieńcie cukier puder na fruktozę lub ksylitol i mamy paschę niskoglikemiczną ;) Zapraszam na www.nazdrowiesposob.com