Egzotyczna babka pomarańczowo-kokosowa
Składniki
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 1 łyżka likieru pomarańczowego
- 1 łyżka likieru kokosowego
- 1 tabliczka białej czekolady
- 3 łyżeczki wiórków kokosowych
Zobacz także: Co wiesz o wielkanocnym mazurku?
Przygotowanie
Rozpuszczamy i studzimy masło. Jajka ucieramy z cukrem. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę, lekko wystudzamy i bardzo powoli, energicznie mieszając, dodajemy do miski. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. Do powstałej masy jajecznej dodajemy mąkę, sok pomarańczowy, likier pomarańczowy oraz kokosowy, wiórki. Na koniec dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy do wysmarowanej masłem i wyspanej wiórkami kokosowymi formy. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez ok. 50 minut. Gotowe ciasto dekorujemy plasterkami pomarańczy oraz rozpuszczoną białą czekoladą.
Zobacz także: Jak przeżyć Wielki Piątek?