Fot. Fotolia
Koszyczek wielkanocny z ciasta - przepis
Składniki:
- 1 kg mąki
- 2 szklanki mleka
- 25 dag masła lub margaryny
- 2 jajka
- 50 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Polecamy: Najlepszy przepis na babkę piaskową
Sposób przygotowania:
- Wyrabiamy ciasto: w mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy, powinno być elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na duży kwadrat o wymiarach około 28 na 28 cm oraz na 2 cm grubości. Tniemy na paski o szerokości 1,5 cm a następnie układamy z pasków wzór kratownicy i układamy go na natłuszczonym pergaminie.
- Wierzch metalowej miski natłuszczamy masłem lub olejem. Nanosimy kratownicę z ciasta na miskę i obcinamy skrawki. Z pozostałego ciasta formujemy brzegi koszyka.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C na 20 minut. Jeżeli koszyk zbyt szybko zbrązowieje, przykrywamy go folią aluminiową.
- Po upływie 20 minut wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie odklejamy od metalowej miski.
Zobacz: Cukrowy baranek wielkanocny - przepis