Malinowy mazurek - przepis składniki i przygotowanie

Króluje na świątecznym stole!
Weronika Kwaśniak / 09.03.2016 06:53
DRUKUJ PRZEPIS
Malinowy mazurek - przepis składniki i przygotowanie fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 10 dag mąki
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • 8 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • jajko
  • 2 przetarte żółtka

Obrzeże:

  • 7 dag miękkiego masła
  • czubata łyżka cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • żółtko
  • 10 dag mąki pszennej
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Wierzch:

  • pół torebki galaretki malinowej lub truskawkowej
  • 150 ml gorącej wody
  • 1,5 szklanki mrożonych malin
Przygotowanie:

Zobacz przepis na malinowy mazurek!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, schłodź.
  2. Rozwałkuj na 5-7 mm, wyłóż nim spód blachy.
  3. Upiecz na rumiano w 200°C, wystudź.
  4. Masło utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym, połącz z żółtkiem.
  5. Zmiksuj z przesianą mąką.
  6. Masę przełóż do szprycki.
  7. Na obrzeżach podpieczonego ciasta wyciśnij różyczki.
  8. Całość piecz około 10 minut w 180°C, przestudź.
  9. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, wystudź.
  10. Maliny przetrzyj, połącz z galaretką.
  11. Tężejącą masę wylej na wierzch mazurka, zastudź.

Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc:

Mazurek serowy z orzechami laskowymi
Babka ponczowa
Jajka po polsku na Wielkanoc - przepis Magdy Gessler
Babka toffi - przepis
Pasztet wieprzowy w marchwiowym płaszczyku

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA