Składniki:
- 10 dag mąki
- 5 dag mielonych orzechów laskowych
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- żółtko
Masa serowa:
- 25 dag mielonego twarogu
- 10 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 4 żółtka
- 5 dag mielonych orzechów laskowych
Dodatkowo:
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 3 łyżki posiekanej białej czekolady
Przygotowanie:
- Z mąki, mielonych orzechów, masła, żółtka i cukru pudru zagnieć szybko ciasto, zawiń je w folię spożywczą i chłodź 30 minut. Rozwałkuj na oprószonym mąką blacie i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy średnicy ok. 19 cm. Nakłuj widelcem.
- Przykryj kawałkiem papieru do pieczenia, wsyp warstwę suchej fasoli i piecz 10 minut w temp. 200 st. Usuń fasolę i papier, a ciasto piecz jeszcze 5 minut.
- Masło utrzyj z cukrem, dodaj ser, żółtka, orzechy. Masę przełóż na podpieczony spód. Mazurek piecz 30 minut w temperaturze 190 st. Gotowy ostudź.
- Udekoruj rozpuszczoną na parze mleczną czekoladą i posiekaną białą czekoladą.