Barwna galareta warzywna

Ta pyszna przekąska będzie także piękną ozdobą stołu
/ 09.04.2011 10:48

Przygotowanie: 45 min. 
Porcja: 205 kcal

Składniki na 8–10 porcji:
-  12 plasterków szynki konserwowej
-  12 białych sparagów ze słoika
- 3 łyżki groszku z puszki
-  3 łyżki kukurydzy z puszki
-  20 dag ugotowanych różyczek brokułu
-  ząbek czosnku
-  2 jajka
-  2 pomidory
-  700 ml bulionu drobiowego
-  kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 czubate łyżki żelatyny
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, pokrój w grubsze plastry.

2. Żelatynę zalej 1/2 szklanki zimnego bulionu. Wymieszaj, odstaw na 10 min, aby spęczniała, następnie podgrzej, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wymieszaj z pozostałym bulionem i winem. Dopraw solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Galaretkę mocno schłódź, ale uważaj, by nie stężała.  

3. Formę keksową wyłóż folią przezroczystą. Na dno wlej trochę galarety. Pozostaw, aby stężała. Następnie ułóż plastry jajka, posyp groszkiem. Ponownie zalej galaretą. Ostudź.

4. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ potnij w kosteczkę. Posyp składniki w formie. Na tym ułóż kolejno szparagi (po dwa pędy) owinięte w plastry szynki, kukurydzę i różyczki brokułu. Zalej pozostałą galaretą. Wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem galaretę wytrząśnij na półmisek. Usuń folię. Galaretę udekoruj wg uznania.

Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>