Przygotowanie: 20 min (+chłodzenie)
Pieczenie ciasteczek: 10 min
Porcja: 380 kcal
Przepis na 2 porcje:
- 1/2 butelki lekko musującego różowego wina
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki żelatyny instant
- 2 goździki
- kawałek laski cynamonu
- 1/4 szklanki kremówki
- 1/2 tabliczki białej czekolady
Ciasteczka cytrynowe:
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
1. Ciasteczka cytrynowe: mąkę posiekaj z masłem, cukrem pudrem, skórką z cytryny, dodaj żółtka, sok z cytryny i szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj na oprószonym mąką blacie i wykrój różnej wielkości serduszka. Piecz 10 minut w 190 stopniach.
2. Wino musujące podgrzej z cukrem, goździkami, cynamonem. Wyjmij przyprawy i wsyp żelatynę instant. Mieszaj delikatnie, aż się cała rozpuści. Gdy galaretka przestygnie, wlej ją do wysokich kieliszków i odstaw do całkowitego stężenia do lodówki na około 1,5 godziny.
3. Białą czekoladę rozpuść na parze. Na pergaminie narysuj ołówkiem dwa niewielkie serca, łyżeczką narysuj wzdłuż kreski ozdoby z płynnej czekolady, odstaw do stężenia. Kremówkę ubij na sztywno (możesz dodać do niej kropelkę prawdziwego ekstraktu waniliowego lub miąższ wyskrobany z połowy laski wanilii) i udekoruj galaretki. Na wierzchu ułóż czekoladowe serca. Deser podawaj z ciasteczkami cytrynowymi.
Miłosne menu - forum >>