Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag miękkiego masła
- skórka starta z limonki
- 20 dag drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 2 łyżki soku z limonki
- 45 dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 dag jogurtu naturalnego (gęstego)
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babkę jogurtową!
- Masło ubij mikserem na jasny puch.
- Dodaj cukier i zmiksuj.
- Po kolei wbijaj jajka, cały czas miksując.
- Dodaj sok i skórkę z limonki, później mąkę, proszek, sodę i jogurt.
- Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką.
- Formę do babki z kominkiem wysmaruj masłem, wysyp mąką.
- Ciasto nałóż do 3/4 wysokości foremki. Wyrównaj.
- Foremkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piecz przez 50-60 minut (po tym czasie sprawdź, wbijając patyczek, czy ciasto jest upieczone - patyk powinien być suchy).
- Lekko przestudź, najpierw w formie, potem wyjmij na kratkę kuchenną.
- Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub polać gotową polewą czekoladową.
Zobacz więcej przepisów na ciasta wielkanocne:
Babka toffi - przepis
Różana babka wielkanocna - przepis
Ciasta bez pieczenia na Wielkanoc - 11 przepisów
Pomarańczowy mazurek - przepis
Ciasta wielkanocne