Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- duża pomarańcza
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki oleju
- 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
- 45 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na babkę jogurtową!
- Pomarańczę wyszoruj, sparz wrzątkiem.
- Zetrzyj z niej skórkę.
- Owoc przekrój na pół, wyciśnij sok.
- Przy pomocy widelca wydłub miąższ.
- Jajka ubij mikserem na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
- Dodaj cukier i cukier wanilinowy, ubijaj kolejne 5 minut.
- Połącz z olejem i jogurtem.
- Do masy dodaj skórkę, sok i miąższ z pomarańczy, a także wiórki kokosowe.
- Na ciasto przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
- Ciasto przelej do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Piecz 60-70 minut w 160°C.