Sernik z czekoladą Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Jak zrobić sernik migdałowo-czekoladowy?

Puszysty dwukolorowy sernik na kruchym spodzie
/ 23.10.2018 13:44
Sernik z czekoladą Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 70 min
Porcja: 340 kcal

Składniki na 12–14 porcji:
Ciasto:

- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 2–3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól

Masa serowa:
- 1 kg tłustego twarogu
- 6 jajek
- 1/2 szklanki kremówki
- 30 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
- torebka budyniu migdałowego
- 10 dag czekolady deserowej
- zapach migdałowy
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
1. Przesianą mąkę posiekaj razem z masłem pokrojonym w cienkie płatki. Gdy powstaną grudki, dodaj cukier, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Jeszcze przez chwilę siekaj, zarabiając składniki nożem, następnie energicznie zagnieć gładkie ciasto. Ochłodź.

2.  Ser przepuść przez maszynkę do mięsa. Zmiksuj ze śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i budyniem oraz proszkiem do pieczenia. A na koniec dodaj sztywną pianę ubitą z białek.

3. Czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej, przestudź. Wymieszaj z 1/3 masy serowej. Jasną masę dopraw zapachem migdałowym.

4. Spód i brzegi tortownicy wylep ciastem rozwałkowanym na grubość 0,5 cm. Spód ponakłuwaj widelcem. Następnie na ciasto wylewaj na przemian masę jasną i ciemną. Lekko przemieszaj widelcem, aby uzyskać efekt marmurkowy. Sernik piecz około 70 minut w temperaturze 180 st. Przed podaniem udekoruj.

Wielkanocne przepisy - forum >>