Jak zrobić sernik kokosowy?

Sernik kokosowy (Szczupła w kuchni) Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Najbardziej puszyste serniki wychodzą wtedy, gdy robi się je z tłustego sera
/ 23.10.2018 13:46
Sernik kokosowy (Szczupła w kuchni) Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie ok. 60 min * pieczenie ok. 70 minut

Składniki na 20 porcji:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 7 dag cukru
- 1–2 łyżki śmietany

Na masę:
- 75 dag mielonego twarogu
- 5 jajek
- 20 dag cukru
- 5 dag masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier wanilinowy
- 1 łyżka kakao

Na pierzynkę:
- 3 białka
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 dag wiórków kokosowych

Sposób wykonania:
1. Na ciasto schłodzone masło posiekaj z mąką. Dodaj cukier i śmietanę, zagnieć szybko kruche ciasto, schłodź (ok. 30 min w lodówce).

2. Ciasto cienko rozwałkuj, wyłóż nim dno formy, ponakłuwaj widelcem. Piecz, aż się przyrumieni w temp. 200 st. C (ok. 10 min).

3. Na masę masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając kolejno żółtka, a potem porcjami ser. Białka ubij na pianę, dodaj do masy razem z mąką, delikatnie wymieszaj.

4. Masę wyłóż na podpieczony spód, posyp kakao.

5. Na pierzynkę białka ubij na pianę z cukrem pudrem. Wyłóż na ser, posyp wiórkami kokosowymi.

6. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180–190 st. C i piecz mniej więcej godzinę.

Pyszne ciasta i desery - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA