Fot. Fotolia
Domowy zakwas na żurek
Aromatyczny zakwas to podstawa udanej zupy. Można go kupić w butelce albo w torebce, ale najlepszy jest ten, który przygotujemy w zaciszu swojej kuchni. Przygotowanie zakwasu zajmie wam kilka minut, a już po kilku dniach będziecie mogli pochwalić się swoją potrawą.
Przygotowanie zakwasu jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Potrzebne będzie pół litra wody, dziesięć łyżek mąki żytniej razowej lub kromka razowego chleba i czosnek. Wszystkie składniki należy wymieszać i ostawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
Zobacz także: Jak upiec domowy chleb?
Gotowanie żurku
Teraz czas na gotowanie. Niezbędne będzie 500g żeberek wędzonych, 4 kawałki surowej kiełbasy, włoszczyzna, 2 cebule 1 jajko, 6 łyżek słodkiej śmietany, 1 łyżka chrzanu i przyprawy. Włoszczyznę i żeberka najlepiej gotować w dwóch litrach wody przez godzinę. Do bulionu dorzucić jedną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy.
Drugą cebulę pokroić i poddusić na patelni, razem z kiełbasą dodać do bulionu. Nadszedł czas na zakwas, który przed dodaniem do zupy warto przecedzić przez sitko. Całość doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać chrzan i majeranek. Najlepiej serwować z łyżką śmietany i ugotowanym jajkiem na twardo.
W niektórych regionach Polski zamiast tradycyjnego żurku podaje się barszcz biały, a nawet czerwony barszcz.
Zobacz też: Jak zrobić żur łemkowski?