Jajka na talerzu, pieczarki

Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami ze słoika lub orzechami? Sprawdź!

Jajka na wielkanocnym stole to obowiązkowa potrawa – w różnej postaci. Zaskocz bliskich i przygotuj jajka w zupełnie innej odsłonie – z nadzieniem pieczarkowym!
Wioletta Górecka / 08.04.2019 04:49
Jajka na talerzu, pieczarki

Jajka faszerowane pieczarkami – składniki

Jedną z propozycji potrawy na Wielkanoc są jajka z dodatkiem pieczarek. To danie bardzo łatwe w przygotowaniu, do którego nie będziesz potrzebować wiele składników – za to wyglądają i smakują wyśmienicie.

  • 6 jajek
  • cebulę
  • 30 dag pieczarek
  • zieloną pietruszkę (świeżą lub suszoną)
  • odrobinę masła
  • ok. 20 g majonezu
  • sól i pieprz
  • kiełki rzodkiewki, brokuła lub świeża zielenina – opcjonalnie do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, a następnie ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek
  2. Jajka przekrój wzdłuż i ostrożnie wyjmij łyżeczką żółtka
  3. Żółtka przełóż do miski i roznieć widelcem
  4. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni na złoty kolor
  5. Do zeszklonej na patelni cebuli dodaj odrobinę masła, dodaj pieczarki, dopraw do smaku solą i pieprzem
  6. Pieczarki i cebulę ostudź i zmiel – najlepiej w maszynce do mięsa, możesz także użyć blendera. Dodaj zgniecione żółtka, pietruszkę i 2/3 przygotowanej ilości majonezu, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj
  7. Połówki jajek wypełnij farszem, udekoruj pozostałą częścią majonezu.

To bardzo prosty, a jednocześnie smaczny i wiosenny przepis na jajka faszerowane w innej niż dotychczas odsłonie. Smacznego!

Faszerowane pieczarkami ze słoika

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu
  • pęczek posiekanej pietruszki
  • 8-10 jajek
  • kukurydza z puszki
  • pieczarki marynowane
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki jogurtu

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo i dokładnie ostudź. Następnie przekrój na pół i wydrąż żółtka.
  2. Przełóż do miski i połącz razem z jogurtem i majonezem.
  3. Pokrój pietruszkę i marynowane pieczarki. Połącz z kukurydzą z puszki.
  4. Dopraw solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Zmiel za pomocą blendera na gładko lub pozostaw niewielkie cząstki.
  5. Przełóż do połówek jajek i podawaj z kleksem z majonezu.

Wersja z orzechami

Składniki:

  • garść orzechów włoskich lub laskowych
  • pieczarki ze słoika
  • 4 łyżki majonezu
  • czerwona papryka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 8-10 jajek
  • pęczek koperku

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo lub półmiękko w zależności od preferencji.
  2. Po wystudzeniu wydrąż żółtka i wymieszaj z pokrojonymi w drobną kosteczkę pieczarkami.
  3. Dodaj majonez oraz drobno posiekane orzechy włoskie lub laskowe.
  4. Pokrój paprykę i połącz z posiekanym koperkiem.
  5. Całość zblenduj na gładko i przełóż nadzienie do wydrążonych jajek.
  6. Podawaj z kleksem ze śmietany lub jogurtu.

Te pomysły także mogą ci się przydać!

Pyszny pomysł na wielkanocne jajka w szynce!
Jajka w niecodziennej odsłonie - zawijane w boczku ze szpinakiem!
Jak sprawdzić, czy kupiłaś świeże jajka? To proste! 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)