Sernik z brzoskwiniami fot. Adobe Stock

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?

Aby wierzch sernika zbytnio się nie przypiekł, w połowie czasu pieczenia przykryj go folią aluminiową
/ 23.10.2018 13:41
Sernik z brzoskwiniami fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 90 min
Porcja: 330 kcal

Składniki 14–16  porcji:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (w wiaderku)
- sernix (torebka)
- torebka budyniu waniliowego
- torebka cukru waniliowego
- szklanka kremówki
- 7 jajek
- szklanka cukru pudru
- puszka brzoskwiń
- zapach arakowy
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
1. Twaróg przełóż do miski. Dodaj sernix, budyń, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy, kilka kropelek zapachu, 2 całe jajka i 5 żółtek oraz połowę śmietanki. Zmiksuj na gładko.

2. Resztę śmietanki ubij, wymieszaj z masą serową. Z białek ubij sztywną pianę z białek i ostrożnie, ale dokładnie wymieszaj z masą serową.

3. Brzoskwinie z puszki dobrze osącz z zalewy. Pokrój na połówki. Spód i brzegi tortownicy obficie wysmaruj tłuszczem. Spód wysyp bułką tartą. Na dno tortownicy wlej 1/4 masy serowej. Na niej ułóż brzoskwinie, zalej pozostałą masą.

4. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz najpierw 30 minut w temperaturze 200 st. Następnie zmniejsz ją do 170 st. i piecz jeszcze około 60 minut. Gotowy sernik pozostaw do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.


Wielkanocne wypieki - forum >>