Co podać na śniadanie w Wielkanoc?

Co podać na śniadanie w Wielkanoc? To klasyczne pytanie, które zadajemy sobie co roku. Aromatyczna biała kiełbasa podawana z żurkiem na zakwasie lub faszerowane jajka to tylko niektóre z propozycji. Sprawdźcie!
Sylwia Kazimierczuk / 29.03.2018 10:51

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane to jedna z najsmaczniejszych przystawek serwowanych na święta wielkanocne. Warto wykorzystać kolorowe pasty na bazie gotowanych warzyw, wędzonych ryb oraz białego sera. Posypane kiełkami rzodkiewki lub posiekaną pietruszką będą wiosenną dekoracją stołu. 

Biała kiełbasa

Tradycyjna biała kiełbasa powinna być w całości przyrządzana z mięsa wieprzowego. Jest szara z aromatem majeranku. Pieczona biała kiełbasa z cebulą to klasyczny dodatek do żurku wielkanocnego z jajkiem ugotowanym na twardo. Można ją podawać również z ćwikłą oraz chrzanem.

Żurek

Żurek wielkanocny przygotowywany na zakwasie z mąki żytniej i wody pojawia się na śniadaniu wielkanocnym każdego roku na polskim stole. Od dawna konkuruje z barszczem białym, który również powstaje na zakwasie. Obie zupy serwowane są z ugotowanym jajkiem, startym chrzanem oraz parzoną białą kiełbasą.

Pieczony schab

Schab wieprzowy pieczony na święta pojawia się niezwykle często. Marynowany w ziołach, z dużą ilością papryki, majeranku oraz startego czosnku powinien leżakować przynajmniej dwa dni, aby zyskać na smaku. Obok pieczonej wersji znana jest również suszona, surowa. Najlepiej komponuje się z ćwikła, startym chrzanem oraz marynowanymi grzybami.

Pasztet pieczony

Pieczony pasztet warto przyrządzić na bazie różnych części mięsa - wątróbki drobiowej, podgardla, łopatki wieprzowej oraz antrykotu. najsmaczniejszy jest w połączeniu z aromatycznym czosnkiem, dużą ilością pieprzu oraz słodkiej papryki. Warto postawić na nowe smaki i spróbować pasztetu z cukinii odpowiedniego dla wegan.

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna to królowa wśród wielkanocnych ciast. Fani wilgotnych wypieków z pewnością nie zawiodą się przygotowując wersję jogurtową lub maślaną. Doskonałym wyborem są też babki marmurkowe z kakao oraz piaskowe. Polewę zrobimy na bazie lukru królewskiego lub polewy czekoladowej. 

Mazurek

Ciasto przygotowywane jedynie na Wielkanoc. Bardzo słodkie, przekładane masą krówkową, kajmakową lub marmoladą różaną. Klasycznie na cieście kruchym lub w wersji biszkoptowej. Przypomina obrazek lub witraż z polewą lukrową lub czekoladową na wierzchu z symbolami Wielkanocy: barankiem, baziami oraz kurczakami.

Polecamy!

Co przygotować na dietetyczne wielkanocne śniadanie? Sprawdź! Czym zaskoczyć gości na wielkanocnym śniadaniu? Zobacz!