Reklama

Zupa jarzynowa to jeden z klasyków polskiej kuchni. Najsmaczniejsza jest wiosną, gdy przyrządzamy ją z młodziutkich, świeżych warzyw, ale tak naprawdę ma swój specyficzny urok o każdej porze roku. W naszej wersji przygotujesz ją z ziemniaków, pora, selera, groszku, fasolki szparagowej i marchewki.

Reklama

Kasia Bukowska prezentuje na filmiku sporo sprawdzonych trików związanych z przygotowaniem zupy jarzynowej. Zaleca np. wrzucenie natki pietruszki związanej sznureczkiem.

Przepis na zupę jarzynową

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • cebula,
  • 1/4 pora,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodyżki selera,
  • 1/2 szklanki zielonego groszku,
  • garść fasolki szparagowej,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • łyżka masła,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od umycia, obrania oraz posiekania cebuli i pora.
  2. Przygotuj pietruszkę - łodyżki zwiąż sznurkiem, a natkę drobno posiekaj.
  3. Na dnie garnka rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, przesmaż na nim cebulę i pora. Dodaj odrobinę soli.
  4. Pokrój seler naciowy, obraną i umytą marchewkę, a także obrane ziemniaki. Warzywa dorzuć do smażącej się cebuli i pora.
  5. Przesmaż i po chwili dołóż zielony groszek, fasolkę szparagową, a także pęczek łodyg pietruszki. Całość zalej wodą lub bulionem.
  6. Płyn powinien zakryć wszystkie warzywa. Przypraw solą, pieprzem, dodaj ziele i listki laurowe.
  7. Zupę jarzynową gotuj około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Danie warto doprawić ziołami oraz zabielić śmietaną.
  8. Podawaj zupę posypaną natką pietruszki
Reklama

Zobacz również:
Zupa pieczarkowa - przepis na francuski krem
Zupa meksykańska na różne sposoby

Reklama
Reklama
Reklama