Bardzo szybki oliwkowy sos do mięs
Składniki:
- słoiczek zielonych oliwek
- nieduża główka czosnku
Sposób przygotowania:
Oliwki wyciągnąć, odsączyć z zalewy, czosnek drobno posiekać. Zmiksować blenderem i gotowe!
Polecamy: Jak przygotować włoskie sosy?
Sos serowy
Składniki:
- 20 dag wędzonego boczku
- pół średniej cebuli
- szklanka bulionu lub 1 kostka rosołowa
- 2 serki topione gouda
- 100 ml śmietany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Boczek drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Wrzucić posiekaną cebulę. Do osobnego naczynia wlać bulion, rozpuścić w nim serki topione. Do garnuszka wrzucić podsmażony boczek z cebulką, dodać śmietanę i przyprawy. Podgrzewać jeszcze chwilę dla dobrego połączenia składników.
Zobacz także: Jak zrobić sosy owocowe?
Sos z sera pleśniowego do mięsa
Składniki:
- 15 dag twardego sera pleśniowego
- duża łyżka śmietany wysokoprocentowej
Sposób przygotowania:
Ser pokruszyć, wymieszać ze śmietaną. Wstawić na kilka minut do mikrofalówki lub rozpuścić w garnuszku, podgrzewając na małym ogniu. Doskonały do drobiu.
Zielony sos
Składniki:
- 400 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 surowe żółtko
- łyżka musztardy
- szklanka oleju
- łyżka soku z cytryny
- cebula
- 2 jajka na twardo
- rzeżucha
- natka pietruszki
- sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Posiekać ugotowane jajka, wymieszać z cebulą, pietruszką i rzeżuchą. Z żółtka, musztardy, oleju i soku z cytryny przygotować pastę (można dodać trochę śmietany). Połączyć i dodać śmietanę oraz przyprawy.
Sos dobry do jajek, mięs, w szczególności polecany do pasztetów. Po przygotowaniu może być przechowywany przez 2 dni w lodówce.
Polecamy także: Ile kalorii mają te sosy?
Sos orzechowy do mięsa
Składniki:
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 20 gad orzechów włoskich
- 3 żółtka
- 3 łyżki stołowe miodu
Sposób przygotowania:
Orzechy zmielić, gotować w mleku aż do zgęstnienia. Dodać miód i żółtka, dokładnie wymieszać. Nadaje się do przechowywania przez 2 dni w lodówce.
Zdrowy sos wielkanocny
Składniki:
Pęczek szczypiorku
Natka pietruszki
Łyżeczka startego chrzanu
3 jajka ugotowane na twardo
sok z 2 cytryn
6-8 łyżek oliwy z oliwek
150 ml śmietany
sól, cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Żółtka ugotowane na twardo utrzeć z oliwą, dodać śmietanę i sok z cytryn. Wrzucić drobno posiekane szczypiorek, pietruszkę i chrzan. Wymieszać, przyprawić cukrem i solą. Dodać drobno pokrojone białka.
Zobacz także: Jak przygotować proste sosy do mięs?