Na początku wiosny kiełki są najlepszym źródłem witamin i świeżego, intensywnego smaku. Warto korzystać z ich zalet! Poznaj najważniejsze cechy 9 rodzajów kiełków!
9 odmian kiełków
- Brokuły. Lekko pikantne, dobre do kanapek. Zawierają antynowotworowy sulforafan - warto często po nie sięgać.
- Rzodkiewka. Ostry smak, świetnie pasuje do twarożku. Bogate źródło witaminy C.
- Lucerna. Delikatna, warto dodawać do kanapek i surówek. Bomba witaminowa!
- Fasola mung. Kiełki są lekko kwaskowate i bardzo chrupiące. Dobre do jedzenia na zimno i na gorąco. Bogate źródło białka!
- Słonecznik. O lekko orzechowym posmaku. Kiełki można chrupać jako zdrową przekąskę - są m.in. dostarczycielami magnezu, potasu i żelaza.
- Soczewica. Delikatna, lekko mączna. Do sałatek, past i kanapek.
- Rzeżucha. Pikantny smak i charakterystyczny zapach. Kiełki doskonałe do jajek, sałatek, zup, serów. Pobudzają przemianę materii.
- Ciecierzyca. Źródło białka. Delikatny, lekko orzechowy posmak. Z tych kiełków można zrobić pyszną pastę.
- Burak. Kiełki o lekko słodkawym smaku. Do sałatek i dekoracji, obniżają ciśnienie krwi.
Zobacz inne wiosenne publikacje:
Przesilenie wiosenne - jak sobie z nim radzić
Ciekawostki o rzodkiewce - 8 faktów
Makijaż na wiosnę 2015 - trendy
Ciekawostki o rzodkiewce - 8 faktów
Makijaż na wiosnę 2015 - trendy