Jeszcze o chilijskich dolinach

Jeszcze o chilijskich dolinach
Doliny chilijskie jedne mniej, drugie bardziej znane dostarczają koneserom wina win białych, czerwonych, z późnych jak i wczesnych zbiorów.
/ 27.06.2010 14:14
Jeszcze o chilijskich dolinach

Zanim zdecydujesz się na wybór wina z tego górzystego południowoamerykańskiego kraju, dowiedz się, z której jego części ono pochodzi.

COLCHAGUA VALLEY

Zdecydowanie najmodniejszy i najbardziej rozpoznawalny region Chile. Dolina winiarska rozciąga się wzdłuż rzeki Tinguirrica. Ciepło regionu jest równoważone wpływem Andów ze wschodu i Pacyfiku z zachodu. Duże różnice temperatur pomiędzy dniem a nocą nadają winom intensywny aromat oraz sporą taniczność. Pod względem gleby jest to obszar niejednorodny. W Dolinie Colchagua dominuje uprawa Cabernet Sauvignon, na drugim miejscu jest Merlot, a stawkę medalistów uzupełnia Carmenere.

Warto wiedzieć, że właśnie z tego regionu pochodzi, uznane przez WINE SPECTATOR, wino roku 2008 - Casa Lapostolle Clos Apalta Colchagua Valley 2005.

CACHAPOAL VALLEY

Świetny, bardzo rozwojowy region. Przeważają w nim odmiany czerwone. W podregionie Requinoa, położony blisko And znajdziesz wina pełne, skoncentrowane z przewagą Cabernet Sauvignon. W okolicach Jeziora Rapel królują delikatne wersje win ze szczepu Carmenere.

Polecamy: Wiedeńska duma

CURICO VALLEY

Jest to jeden z najważniejszych regionów winiarskich w Chile, swoje winnice ma tu wielu liczących się producentów. Jedną z jego cech charakterystycznych jest duże zagrożenie przymrozkami, które wynosi aż 43%. Jest to zatem świetne siedlisko dla win białych, najwięcej uprawia się Sauvignon Blanc. Czerwone wina z Doliny Curico dzięki długiemu okresowi wegetacji zyskują elegancję i wyraźnie owocowy aromat.

BIO BIO VALLEY

Dolina rzeki Bio Bio jest najbardziej deszczowym regionem winiarskim w Chile. Zbiory winogron zaczynają się tu nawet 3 tygodnie później niż w regionach wysuniętych bardziej na północ. Spośród win wytwarzanych na eksport na największą uwagę zasługują tutejsze Pinot Noiry, Gewurztraminery, Rieslingi.

MAULE VALLEY

Pomimo tego, że w tym regionie uprawia się winorośl aż na 28 tysiącach hektarów ( w Colchagua jest 7 tysięcy hektarów winorośli mniej ), to niewielu słyszało o tych stronach. Dzieje się tak dlatego, że jest to miejsce gdzie powstają głównie wina przeznaczone na rynek lokalny, a powstające z odmiany pais.

ITATA VALLEY

Podobnie jak w Dolinie Maule uprawia się tu pais. Region o dużym potencjale, obecnie czeka na swoje odkrycie.

MALLECO VALLEY

Region wysunięty najbardziej na południe dopiero zaczyna swoją winiarską przygodę. Pierwsze krzewy zasadzono tu w 1995 roku. Czekajmy z ciekawością w jakim kierunku będzie się rozwijał.

Czytaj także: Krew Jowisza

ELQUI VALLEY i LIMARI VALLEY

Główną informacją o tych regionach jest fakt, że są to najbardziej na północ wysunięte winnice chilijskie. Jak na razie nieliczne osoby próbują tam zajmować się winiarstwem.

Redakcja poleca

REKLAMA