Zapraszając gości masz okazję do użycia eleganckiego obrusu i serwetek oraz zastawy z porcelany. Ładną ozdobą stołu są zawsze kwiaty. Wybierz odpowiedni bukiet w zależności od okoliczności spotkania.
Co sztućcach Pani domu wiedzieć powinna
Sztućce układaj na stole w kolejności ich używania. Najpierw zużywaj te sztućce, które leżą najdalej od talerza. Ostrza noży powinny być zwrócone w stronę talerza. Gdy na obiad podajesz zupę, wówczas łyżka powinna się znajdować na prawo od noża. Miejsce widelca jest po lewej stronie talerza, natomiast łyżki po jego prawej stronie. Powyżej talerza umieść łyżeczkę i widelczyk przeznaczone do deserów. Pamiętaj, iż miseczka łyżeczki powinna być skierowana w lewo, natomiast ząbki widelczyka w prawą stronę.
Gdy Twoi goście zjedzą już posiłek główny, wówczas zbierz talerze a razem z nimi te noże i widelce, których używali podczas posiłku. Wówczas zanim podasz deser przełóż sztućce deserowe po obydwu stronach nakrycia. Obok widelca postaw talerzyk na pieczywo.
Na tym talerzyku połóż nóż do masła (trzonek noża musi być odwrócony w stronę krawędzi stołu).
Polecamy: Jak myć naczynia kuchenne cz. II
Kieliszki
Na stole jest też miejsce dla kieliszków. Ustaw trzy kieliszki powyżej noża do dania głównego. Pierwszy kieliszek jest przeznaczony na wodę, następnie mniejszy na białe wino, a większy do spożywania wina czerwonego.
Serwetki
Nakrywając stół nie zapomnij o serwetkach, możesz postawić je na środku nakrycia, na talerzyku na pieczywo albo w jednym z kieliszków.
Przyprawy
Gdy ilość zaproszonych gości nie przekracza ośmiu, wówczas przyprawy postaw pośrodku stołu.
Jednak gdy liczba gości jest większa przygotuj dwa identyczne komplety z przyprawami i rozstaw je po obydwu stronach stołu.
Czytaj także: Jak ozdobić dom